Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 5 martie 2012

DOUĂZECI DE ANI DE LA RĂZBOIUL DE PE NISTRU

Datoria noastră este de a încerca să deschidem drumul spre adevăr. Prezentăm o altă carte care ne poate ajuta să avem o imagine veridică a acestor evenimente


Conflictul din Transnistria: Adevărul aşa cum a fost el : Materialele Conferinţei ştiinţifico-practice “Interesele de stat şi rolul organelor de interne în asigurarea ordinii constituţionale, drepturilor şi libertăţilor omului în raioanele de est ale Republicii Moldova” (Chişinău , 12-13 ianuarie 1993). – Ch.: Logos,1993. – 184 p.
În volum sunt incluse 28 de comunicări. Ediţia se deschide cu o adresare către cititori de Constantin Antoci, ex-ministru de interne al Republicii Moldova. Momentele tragice ale conflictului din primăvara – vara anului 1992 au fost trăite incandescent de toţi combatanţii, dar în primul rând, de colaboratorii poliţiei naţionale, care au fost primii ce ţi-au pus pieptul drept pavăză gloanţelor aducătoare de moarte.
Pentru a-şi atinge scopul mârşav, liderii separatismului au trecut cu foc şi durere peste sute de vieţi omeneşti. Din ambele părţi şi-au jertfit viaţa peste 800 de oameni. Mii de cetăţeni au rămas în plină iarnă fără adăpost, sute de persoane şi-au părăsit casa natală şi s-au refugiat în dreapta Nistrului, de teama persecuţiilor la care puteau fi supuşi cei ce nu acceptau regimul separatist.
Cei peste 90 de poliţişti şi carabineri, cărora războiul de pe Nistru le-a curmat suflarea de viaţă, vor rămâne în amintirea poporului ca adevăraţi patrioţi şi martiri ai neamului.
În paginile cărţii sunt relatate momente unice de natură crucială în destinul poporului nostru şi a statului Reublicii Moldova. Comunicările prezintă o imagine veridică a evenimentelor de cotitură din istoria neamului nostru şi trăite de poliţia naţională pe prima linie de apărare a Ţării.
Dorim cu toţii să triumfe adevărul ! Acesta este laitmotivul comunicărilor, bazate pe studiul documentelor oficiale din această perioadă, cât şi pe mărturiile participanţilor la conflictul transnistrean.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu