Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 19 martie 2012

LECTURI UTILE PENTRU ADOLESCENŢI

Adolescenţa este perioada cea mai activă a vieţii. Această perioadă are o energie imensa şi se ghidează după ideea de a schimba lumea. Adolescenţa este vremea unor mari confuzii si incertitudini. Un picior este încă în copilărie, iar cu celălalt se caută un punct de sprijin in viaţa de adult. Mersul adolescentului este sau un pas înainte, doi înapoi – sau doi paşi înainte, un pas înapoi. Adolescenţii se luptă cu problemele vârstei lor privind sexualitatea, cerinţele familiei si ale prietenilor, dependenţa versus independenţa, cu dileme sub multe aspecte ale vieţii.
Un studiu realizat de curând în Marea Britanie ne prezentă o concluzie descurajantă, şi anume că mulţi tineri apreciază drept lecturi sms-urile, email-urile şi post-urile de pe Facebook şi Twitter.
Biblioteca „Ovidius” a hotărât să iniţieze informarea tinerilor lecturi care le pot veni în ajutor. Ne vom adresa adolescenţilor care ştiu să savureze o carte bună, prezentând periodic ediţii pe diverse teme de interes pentru ei.

REPERE PSIHOLOGICE PENTRU ADOLESCENŢI
Revista bibliografică din colecţiile bibliotecii „Ovidius”

Maxwell, John C. Cum să devii o persoană cu influenţă / John C. Maxwell, Jim Dornan. – Bucureşti : Ed. AMALTEA, 2002. – 220 p.
Ce ţi-ai dorit în copilărie să devii atunci când vei fi mare? Ai visat să devii un actor, sau cântăreţ celebru? Poate ai vrut să devii atlet la Olimpiade sau unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe lume. Cu toţi avem visuri şi ambiţii. Însă, indiferent cât succes ai în prezent, încă mai ai vise şi ţeluri ce aşteaptă să fie împlinite. Această carte are mesajul de a te ajuta să-ţi realizezi visurile, autorii vor să te ajute să-ţi dai seama ce potenţial ai.
John C. Maxwell, este fondatorul Editurii INJOY, o organizaţie care are ca scop să ajute oamenii să-şi atingă potenţialul personal maxim.
Nichols, Michael P. Ascultă-mă ca să te ascult / Michael Nichols P. – Bucureşti : Ed. Trei, 2009. – 459 p.
O persoană vorbeşte, cealaltă ascultă. Este atât de simplu, încât ni se pare de la sine înţeles. Din păcate, majoritatea ne considerăm nişte ascultători mai buni decât suntem. De ce atunci când vorbim cu membrii familiei, cu partenerii, colegii sau prietenii nu reuşim să stabilim o legătura? În ce fel se opun reacţiile emoţionale comunicării autentice?
Această carte bine gândită, amuzantă şi empatică a ajutat deja peste 100000 de cititori să depăşească anumite conflicte şi să-şi transforme relaţiile personale. Experimentatul terapeut Mike Nichols oferă exemple vii, tehnici uşor de învăţat şi exerciţii practice ce ne pot ajuta să devenim ascultători mai buni – şi să ne facem auziţi şi înţeleşi chiar şi în situaţii dificile.
Cosnier, Jacques. Introducere în psihologia emoţiilor şi a sentimentelor / Jacques Cosnier. – Iaşi : Polirom, 2007. – 182 p.
Emoţiile, sentimentele, dispoziţiile şi pasiunile animă viaţa cotidiană şi reprezintă elementele fundamentale ale acestora. Convenţiile sociale ne obligă însă adesea să le canalizăm într-o anumită direcţie sau să ni le reprimăm. Chiar şi studiul lor stă sub semnul ambiguităţii: pentru sociologi emoţiile ţin de psihologie, iar psihologii nu le analizează decât sub aspect patologic. Etologia le-a aplicat propriile metode de observare şi evaluare specifice muncii de teren. Jacgues Cosnier, medic, psihanalist şi etolog, oferă în această lucrare răspunsuri personale la câteva întrebări legate de psihologia emoţiilor: Ce sunt emoţii de bază şi cum se definesc? Emoţiile sunt universale sau sunt specifice fiecărei societăţi? Eradicarea emoţiilor este oare o perspectivă de dorit pentru umanitate?
Gratch, Alon. Dacă dragostea ar putea gândi / Alon Gratch. – Bucureşti : Ed. Trei, 2010. – 291 p.
Pare întotdeauna că te îndrăgosteşti de cine nu trebuie? Simţi mai mereu că partenerul tău nu se ridică la nivelul aşteptărilor? Eşti îndrăgostit de cineva care nu te iubeşte la rândul său?
Autorul cărţii a identificat şapte tipare cere ne împiedică să găsim dragostea şi fericirea. În această carte el ne arată cum să recunoaştem tiparul de relaţie pe care-l repetăm, să acceptăm părţile bune şi părţile rele din relaţiile noastre şi ne ajută să reuşim să ne gândim la relaţiile noastre, atât de pline de sentimente care, uneori, ne copleşesc. El ne arată cei trei paşi necesari pentru a ne opri din repetarea acestor tipare ale iubirii iluzorii şi a găsi iubirea reală şi durabilă.

Radu, Nicolae. Teste psihologice pentru orientarea în carieră şi autocunoaştere / Nicolae Radu. – Iaşi : Polirom, 2007. – 180 p.
La întrebarea „La ce serveşte testarea psihologică?”, răspunsul poate fi surprinzător de simplu. În primul rând, serveşte la o mai bună cunoaştere de sine şi a celor din jur. În al doilea rând, se poate spune că testarea psihologică ne ajută să fim mai buni decât suntem. Temerile noastre, frica de a nu greşi, dificultăţile de adaptare în condiţii de repetată schimbare pot deveni amintiri.Testele psihologice adunate în această carte vă cer un efort de voinţă şi sinceritate. Nu aveţi nimic de pierdut! Important este să încercaţi!
În cartea prezentă, specialiştii ţin de o serie de parametri, precum coeficientul de inteligenţă (QI), capacitatea de concentrare, distribuirea atenţiei, nivelul de socializare, stabilitatea emoţională etc. Aprecierea corectă a capacităţilor individuale permite un pronostic, favorabil sau nu, referitor la reuşita profesională şi la succesul iniţiativelor personale.
Selecţie: Victoria CEBANU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu