Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 22 martie 2012

ANA BLANDIANA – 70 DE ANI DE LA NAŞTERE

Revistă bibliografică din colecţiile bibliotecii „Ovidius”

Ana Blandiana, pe numele ei adevărat Otilia Valeria Coman, s-a născut la 25 martie 1942, în Timişoara. Este o poetă şi o luptătoare pentru libertate civică în România. Înainte de revoluţia din 1989, faimoasă disidentă şi apărătoare a drepturilor omului, a avut curajul să-l înfrunte direct pe dictatorul Nicolae Ceauşescu prin declaraţii publice în interviurile acordate postului de radio Europa Liberă şi unor publicaţii din străinătate. Ana Blandiana s-a implicat în viaţa civică printr-o serie de acţiuni în cadrul Alianţei Civice, fiind unul din iniţiatorii acesteia, pe care o conduce între anii 1991 şi 2001. În prezent conduce Memorialul de la Sighet, un institut de studiere a crimelor comunismului, cu un centru de cercetare care organizează anual conferinţe, sesiuni ştiinţifice şi expoziţii pe tema fenomenului totalitar.
Cărţile sale de poezie şi de proză au apărut în traducere, începând din anul 1982, în prestigioase edituri din Polonia, Germania, Italia, Marea Britanie, Estonia, Suedia, Norvegia, Franţa, Spania,Macedonia, Vietnam, China şi multe alte ţări.

Blandiana, Ana. Poeme 1964 -2004 / Ana Blandiana. – Ed. a 2-a. – Bucureşti : Humanitas, 2008. – 384 p.

Volumul cuprinde o serie de poeme scrise în perioada anilor 1964-2004. În aceste versuri cititorul va descoperi sublimul esenţei blandiene, farmecul cuvintelor minunate şi pline de subînţeles.




RUGĂCIUNE

Să stau culcată în zăpadă,
cu braţele larg desfăcute,
Închipuind o nespus de frumoasă
Cruce cuprinsă de somn
Dinadins,
Pe care doar îngerii ar merita
să se răstignească
Pentru păcate făcute
În paradis.
Alb fără margini
Şi linişte neîncepută,
Nori destrămaţi în flori
Troienindu-mă lin,
În timp ce lacrimi fierbinţi
Se nasc sub pleoapele-nchise
Şi-ngheaţă nainte de-a curge
Din vise.
Amin.

Blandiana, Ana. Calitatea de martor / Ana Blandiana. – Ed. a 3-a. – Bucureşti ; Ch. : Litera International, 2004. – 480 p. – (Biblioteca şcolarului ; 495).
Cartea conţine un tabel cronologic, cu un set de fotografii ale autoarei care îşi iau începutul din 1944 şi finisează cu imagini din anul 2004. „Calitatea de martor” este o tabletă ce conţine mai multe eseuri. Tabletele ei pornesc de la propriile ei trăiri, care îşi cer dreptul la confesiune. Tabletele Anei Blandiana sunt pentru cititori un prilej de speranţă şi optimism.


Blandiana, Ana. Cele patru anotimpuri / Ana Blandiana. – Bucureşti: Albatros, 1977. – 144 p. Nuvelele din volumul „Cele patru anotimpuri” trebuie înscrise în bibliografia obligatorie a celor care vor să cunoască proza românească. În aceste nuvele autoarea încearcă să descrie realitatea care o înconjoară, tot ce vede şi trăieşte.
„Scrierea prozei mi-a dat sentimentul nu numai că pun astfel poezia în adăpost de realitate, ci şi mă apăr, închizând-o în carte, pe mine însumi de ea” – astfel a comentat autoarea apariţia acestor nuvele.

Blandiana, Ana. Sertarul cu aplauze / Ana Blandiana. – Ch. ; Bucureşti : Litera. David,1998. – 312 p.
„Sertarul cu aplauze” este o lucrare cu adevărat de sertar, scrisă fără gândul şi speranţa publicării între anii 1983-1989 (ultimul capitol apare în 1991) şi reprezintă încercarea autoarei de a depăşi definiţia genurilor uzitate până atunci, cât şi primejdiile cenzurii interioare. Ediţia întâi a fost publicată la editura Tinerimea în anul 1992, iar în 1993 a apărut la Slaide Verlag din Gottingen versiunea germană cu titlul „Die Applaumaschine” apoi republicată în 1998 în colecţia de buzunar a editurii Fischer.

Blandiana, Ana. Întoarcerea lui Arpagic / Ana Blandiana ; il. : Livia Coloji. – Bucureşti : Humanitas, 2008. – 88 p.
Volumul de versuri „Întoarcerea lui Arpagic” este un bestseller pentru cei mici. O carte mult aşteptată, versurile delicate şi pline de umor sunt minunat completate de ilustrate jucăuşe. Autoarea ne prezintă o lume în care piersicile au hotărât să fie violete, prunele portocalii şi furnicile poete, o grădină în care îşi fac de cap, de la planta cea mai mică şi până la numeroasa familie pisicească, o stradă în care lupta pentru maidanezi riscă să creeze anarhie... peste care stăpân este bineînţeles, motanul Arpagic. Lumea lui Arpagic este lumea în care tot ce e firesc e miracol.
„De altfel, când am scris prima dintre aceste cărţi, nici-o clipă nu m-am gândit că o scriu pentru copii. Mă jucam cu mine însămi. Abia după ce, publicând-o, copiii au adoptat-o, am continuat să scriu gândindu-mă la ei ca la nişte parteneri de joc” – mărturiseşte autoarea.

Pentru a face cunoştinţă cu alte opere ale autoarei Vă aşteptăm la biblioteca „Ovidius” unde este vernisată expoziţia de carte “Ana Blandiana – culegătoarea de îngeri”.

Publicat de Natalia COJOHARENCO.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu