Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 21 martie 2012

ION CREANGĂ – 175 ani de la naştere

De curând, împreună cu micii cititori ai bibliotecii, am aniversat pe marele scriitor Ion Creangă în cadrul a mai multor activităţi închinate Marelui Povestitor.
Pe parcursul acestei luni au fost desfăşurate ore de poveste cu genericul În lumea poveştilor lui Ion Creangă în baza operelor: Ursul păcălit de vulpe, Punguţa cu doi bani, Capra cu trei iezi, Fata babei şi fata moşneagului, Povestea lui Harap Alb. S-au ales anume aceste poveşti deoarece cele două din urmă sunt şi ele jubiliare – 135 ani de la prima publicare. Apoi copiii au fost invitaţi la o oră de lectură: Sfătosul bunic din Humuleşti: Amintiri din copilărie de Ion Creangă. Grupul ţintă după vârstă al acestor activităţi au fost preşcolarii de la grădiniţele de copii nr 8, 78, 53, 227 şi elevii claselor primare d la gimnaziul nr. 53, şcoala primară nr. 32 şi şcoala internat-auxiliară nr. 5.

Ascultând, vizionând sau citind poveştile lui Ion Creangă în cadrul activităţilor propuse, copiii au cunoscut numeroase figuri din viaţa satului: oameni şi buni şi răi, şi harnici şi leneşi, şi cinstiţi şi necinstiţi, optimişti, veseli, glumeţi, dar hotărâţi să lupte pentru o viaţă mai bună. La finele fiecărei ore de poveste am recurs la o evaluare a cunoaşterii operei lui Ion Creangă, recitind-le fragmente din poveştile îndrăgite şi recunoscute de copiii prezenţi, ei dând dovadă că le plac mult aceste poveşti şi le cunosc destul de bine, înţelegând şi mesajele de învăţătură pe care le-a lăsat lor marele povestitor prin aceste poveşti.
La oră de lectură Sfătosul bunic din Humuleşti. Amintiri din copilărie de Ion Creangă, copiii au făcut cunoştinţă cu mau multă informaţie despre viaţa şi activitatea scriitorului. Activitatea a fost începută în felul următor: A fost odată ca niciodată … (biografia scriitorului fiind redată prin prisma basmului). Poate că la nici un scriitor român nu se potriveşte atât de bine un asemenea început, ca la Ion Creangă. Mai apoi copiii au vizionat fragmentar secvenţe din filmul Amintiri din copilărie. Această metodă de redare a conţinutului capodoperei autobiografice sus numite a fost primită cu mare satisfacţie şi apreciere din partea copiilor şi a profesorilor prezenţi. Rebusul, propus spre rezolvare copiilor la finele activităţii, a încoronat cunoştinţele acestora cu noi detalii din viaţa marelui povestitor humuleştean.
Postat de Victoria CEBANU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu