Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 3 martie 2015

Marguerite Duras, între romane și film

Semne de carte și biblioteci

Marguerite Duras, cu numele la naștere Marguerite Donnadieu, s-a născut în mijloc de primăvară, anul 1914. la Gia Dinh, aproape de Saigon în fosta Indochina Franceză sau Vietnamul de azi, dar a trăit și a activat toată viața în Franța.
Duras a revenit în Franța în 1927 unde, după ce a studiat matematica, ­științele politice ­și dreptul, a cunoscut o prodigioasă carieră de romancieră (fiind considerată a fi parte a așa numitului curent literar nouveau roman), scenaristă și cineastă. Ulterior, după ce a scris scenariul larg recunoscutului film a lui Alain Resnais Hiroshima, mon amour, a continuat alte două cariere, cea de realizatoare de scenarii de film și, ulterior, cea de regizor de film.
În 1943 îi apare primul roman: „Les impudents”, dar a devenit cunoscută în anii '50, mai ales după ce a scris scenariul filmului Hiroshima mon amour (realizat în 1959). Biografia sa a fost extrem de spectaculoasă. A fost, printre altele, secretar al Ministerului Coloniilor, membră a Rezistenței Franceze, a lucrat ca jurnalist pentru revista Observateur. În 1950, romanul „Un barrage contre le Pacifique” este nominalizat la Premiul Goncourt, pe care totu­și îl ratează din cauză că simpatiza cu Partidul Comunist. Un alt roman, „Moderato cantabile”, (1958) a fost ecranizat în regia lui Peter Brook, cu Jean-Paul Belmondo ­și Jeanne Moreau, care a primit la Cannes premiul pentru cea mai bună actriță. In 1984 prime­ște Premiul Goncourt pentru romanul „Amantul”.
A publicat zeci de volume de romane ­și nuvele. Opera ei, în aparență statică, e populată de personaje care încearcă să scape de singurătate, găsind un sens vieții lor prin recursul la o dragoste absolută, la crimă sau la nebunie. A scris numeroase scenarii de film; scenariul filmului „Hiroshima mon amour”, regizat de Alain Resnais, a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu.
S-a stins din viață la Paris în ziua de 3 martie 1996, având aproape 82 de ani, pe care trebuia să-i sărbătorească peste o lună.
P.S. Cărți pe polițe de bibliotecă: Emily I. (București, 1990); Stăvilar la Pacific (București, 1993); Marinarul din Gibraltar (București, 1993).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu