Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 2 martie 2015

Astăzi se împlinesc 23 de ani de la începutul războiului de la Nistru din 1992

La peste două decenii de la conflict, nimeni nu a fost condamnat pentru separatism și dezmembrarea teritorială a Republicii Moldova. Trupele ruse continuă să se afle în stânga Nistrului, iar pe măsura consolidării relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, amenințările și provocările venite din partea Tiraspolului sunt din ce în ce mai dese.
Data de 2martie este considerată, oficial, data la care a început conflictul  militar, deși primele ciocniri au avut loc încă la sfârșitul anului 1991. În noaptea de 1 spre 2 martie 1992, detaşamente ale cazacilor au atacat secţia de poliţie din Dubăsari şi au luat ostatici 32 de poliţişti şi 2 stagiari. Posturile de gardişti şi miliţieni erau asigurate şi cu maşini blindate din dotarea armatei ruse. Pe parcursul lunii martie au urmat mai multe apeluri ale preşedintelui Mircea Snegur şi ale Parlamentului de la Chişinău către comunitatea internaţională, denunţând agresiunea comisă de fosta Armată a 14-a a Rusiei pe teritoriului Republicii Moldova.
Deşi Moscova respingea aceste acuzaţii, ea a continuat să sprijine pe față regimul separatist.
Mulți dintre foștii combatanți cred că eforturile lor de atunci au fost zadarnice, iar autoritățile de la Chișinău au făcut până acum prea multe concesii în fața forțelor separatiste. Potrivit veteranului războiului de pe Nistru, Valeriu Chirică, important acum e că faptele celor care au apărat cu arma în mâini independența Republicii Moldova să nu fie date uitării.
”Ceva nu e în ordine, ce va nu e bine în țară și în conștiința noastră. Ziua de 2 martie a cutremurat o întreagă țară, a făcut ca multe mame și soții să plângă în dimineața când au aflat că stâlpii casei ar trebui să plece la război. Ar trebui să mergem printre oameni să le vorbim cum a fost, ce a fost, sa nu uite”, a declarat Valeriu Chirică.

La 23 de ani de la declanșarea războiului, pe teritoriul Republicii Moldova rămân în continuare soldați ai Rusiei care a fost inițiatorul acestui război, crede Ion Moșanu, participant la conflictul armat de pe Nistru.

”În 1992 a avut loc nu un oarecare conflict, dar a fost un război adevărat. Republica Moldova s-a confruntat cu Rusia, cu armata a 14-a dotată tehnic. Acest scenariu a fost scris la Moscova, acolo unde se mai scriu și în continuare scenarii împotriva Republicii Moldova”, a declarat Ion Moșanu.

Războiul s-a încheiat oficial pe 21 iulie 1992 când preşedinţii Rusiei, Boris Elţin, şi al Republicii Moldova, Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului. Armata rusă nu s-a retras din stânga Nistrului, nici până astăzi, așa cum urma să o facă conform angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul, în 1999.

La acțiunile militare din 1992 au luat parte aproximativ 30 de mii de persoane. 287 dintre acestea au decedat, dintre care 198 de militari din Armata Naţională şi 89 de angajați ai Ministerului de Interne. Peste 300 de persoane au rămas invalizi.                                                                                                
Sursă: Victor Pogor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu