Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 6 mai 2016

Paştele blajinilor – Ziua Pomenirii

Zile însemnate
 Paştile Blajinilor este o sărbătoare religioasă, considerată de unii ca fiind creştină, iar de alţii ca fiind o sărbătoare cu rădăcini păgâne cu influenţe creştine considerabile. Sărbătorită preponderent, în Europa de Sud-Est, această sărbătoare are la bază pomenirea celor decedaţi, şi anume a rudelor şi prietenilor apropiaţi. De Paştile Blajinilor credincioşii vizitează mormintele rudelor şi apropiaţilor de la cimitire, le aduc în ordine, iar după slujbă preoţii săvârşesc sfinţirea lor.
Tradiţional, Paştile Blajinilor se sărbătoreşte în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână de la Învierea Domnului, Paştele propriu-zis. În localităţile rurale mai mari şi în oraşele în care sunt mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă.
Ţara unde sărbătoarea ia cea mai mare amploare este Republica Moldova, unde ziua de luni de după duminica Paştelui Blajinilor (la o săptămână după Paştele creştin-ortodox) este declarată oficial ca fiind zi liberă.
La Chişinău, tradiţional de Paştele Blajinilor, municipalitatea pune la dispoziţia populaţiei rute de autobuz gratuite către cel mai mare cimitir din ţară şi unul din cele mai mari din Europa  Cimitirul Sfântul Lazăr (Doina).

La slavii de est ortodocşi există o sărbătoare similară, numită Radoniţa (Радоница). La vecinii noştri ucraineni este nimită Provodî (Проводи) şi este sărbătorită în ziua de marţi de după Duminica Tomii.

Dumnezeu să-i odihnească în linişte şi pace pe părinţii şi apropiaţii noştri şi să-i pomenim, împărţind în memoria lor printre cei vii pomene simbolice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu