Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 14 august 2014

Un trolleybook şi pe arşiţă este binevenit

La 13 august iarăşi am schimbat traseul spre Parcul Valea Trandafirilor. La 11.00 echipa de la Biblioteca „Ovidius” a deschis uşile Trolleybook-ului. Doi micuţi din cartier deja ne aşteptau (se vede că sunt vizitatori permanenţi). Am scos masa rotundă şi scaunele afară, plasându-le într-un loc umbros, fiindcă soarele de dimineaţă îşi aprinsese cuptorul. Apoi am instalat o tablă de scris, am organizat o bogată expoziţie de cărţi şi reviste la tema „Câinele, un prieten devotat”. Au fost nelipsite şi revistele „Dog magazin” care fac parte din colectia de ediții periodice a bibliotecii. Câţiva părinţi, fiindcă trebuiau să meargă la serviciu, și-au adus copiii, lăsându-i în seama bibliotecarelor. Între timp s-au apropiat şi primii copii şi a început Ora de lectură „Câinele, noblețe și fidelitate”. Dar, mai întâi de a citi, s-au  jucat în „Albinuţa”, joc tradiţional de a face cunoştinţă, practicat de mai mult timp la „Ovidius”. Apoi au trecut la ghicitori.   
 Rând pe rând, copiii spărgeau câte un balon, în care găseau câte un os (de hârtie, bineînţeles) pe care era scrisă o ghicitoare despre câine. Bibliotecara Victoria Cebanu le-a povestit despre câine în toate amănuntele: părţile corpului; foloasele pe care le aduce; unde trăieşte; cum este îngrijit; câinii de rasă şi cei maidanezi etc. Apoi a urmat povestirea „Câinele şi vrabia” din cartea „Poveştile bunicuţei mele”, scrisă de Silvia Kerim şi discutarea conţinutului. După discuție participnților li s-a propus jocul cognitiv „Cunoaște-ți patrupedul?”. Pentru a se relaxa de căldura insuportabilă copii au fost antrenați în  jocul  dinamic „Câinele cel ciufulit” care  i-a amuzat şi înviorat.
Pentru ai fi mai atractivi și a nu-i plictisi pe copii a fost organizat jocul cognitiv „Care este cel mai bun drum al cânelui spre vizuina vulpei”. Şi dacă la 16 iunie am avut oaspeţi de la Bucureşti, la 13 august s-a apropiat de noi o fetiţă de 10 ani din Irlanda. Se îmbujorase de căldură şi vorbea doar în engleză. Îi plăcuse mult trollebook-ul nostru şi copiii, dar nu putea să suporte căldura toridă din Patria părinţilor săi. După masă copiii au revenit la distracţii. Le plăcuse jocul interactiv „În drum spre casă”, coordonat de Dana Ciobanu. Iar pe la Ora Poveştilor au venit copiii de la Centrul comunitar „Flacăra”. Am citit împreună  „Povestea unui câine” din cartea „Micii prieteni”, au ghicit ghicitori, s-au interesat de bibliotecă și activitățile ei, au recitat versuri şi au cântat.
Apropo, proiectul nostru are priză la copii şi părinţi, deaceea conducerea Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” a luat o decizie comună cu Primăria Chişinău să prelungească activitatea Trolleybook-ului încă cu o lună, adică până la finele lunii septembrie. Cei care nu au reusit să viziteze Trollebook-ul sunt așteptați de marți până duminică între orele 11.00-18.00.