Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 22 august 2014

Andrei Pleșu și lupta anticomunistă

Semne de carte și biblioteci
Andrei Pleșu s-a născut la București. Fiu al chirurgului Radu Pleșu și al soției acestuia, Zoe Rădulescu.
A absolvit Liceul „Spiru Haret" din București în 1966, apoi a urmat cursurile Facultății de Arte Plastice, secția istoria și teoria artei. În 1980 a obținut titlul de doctor în istoria artei cu teza „Sentimentul naturii în cultura europeană". Între 1975-1977 a fost bursier Humboldt la Universitatea din Bonn și în perioada 1983-1984 bursier la Universitatea din Heidelberg.
În mai 1982 este exclus din PCR ca urmare a implicării sale în așa-numita „afacere a Meditației Transcendentale”, „afacere” barocă instrumentalizată de puterea comunistă pentru a compromite mai mulți membri ai intelectualității vremii, incomozi pentru puterea comunistă. Pe lângă Pleșu, între cei vizați de acțiunea regimului comunist, se numărau și sculptorul Ovidiu Maitec și scriitorul Marin Sorescu. A fost „exilat” la Tescani și i s-a luat dreptul de semnătură. Operațiunea fusese orchestrată de Securitate în scopul eliminării unor persoane incomode.
Către sfârșitul anilor '80, poetul și disidentul anticomunist Mircea Dinescu era arestat la domiciliu, din cauza unui interviu acordat unui jurnalist străin. Pe toată perioada arestului la domiciliu, când casa era păzită de Securitate și Dinescu o putea părăsi doar în compania securiștilor, una din puținele persoane care l-au vizitat în mod repetat, înfruntând stigmatul asocierii cu un opozant al regimului, a fost Andrei Pleșu.
După prăbușirea regimului comunist, a înființat Institutul de studii avansate „New Europe College”, revista culturală Dilema și a acceptat în diverse perioade o serie de funcții publice.
În 1972 s-a căsătorit cu Catrinel Maria Petrulian, fiica profesorului și membru al Academiei, Nicolae Petrulian (1902-1983). Are doi fii - Matei și Mihai.

 P. S. Doritorii de a face cunoștință cu operele literare ale lui Andrei Pleșu sunt așteptați la Biblioteca din Șoseaua Hâncești.