Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 1 august 2014

101 ani de la nașterea lui Gellu Naum

Gellu Naum, născut la 1 august 1915 în București, din tată poet Andrei Naum, căzut în luptele de la Mărășești și mama Maria, născută Rosa Gluck. O familie de aromâni. La liceu începe să scrie versuri în urma unui pariu. Apoi, studiază filosofia la Universitatea din București. La sfârșitul lui 1935, studentul Naum din anul III a fost percheziționat și arestat pentru că a fost surprins scriind "parole cu caracter subversiv" pe zidurile caselor din străzile Dr. Sergiu, Dr. Felix și Bd. Cuza.
În 1938 pleacă la Paris, unde își continuă studiile de filozofie la Sorbonna, pregătind o teză de doctorat despre teologul și filozoful școlastic francez Pierre Aberd. La Paris, ia contact cu grupul suprarealist francez animat de Andre Breton.
Întors în țară în 1939, va fi mobilizat și trimis pe frontul de Răsărit.
În 1941 se constituie grupul suprarealist român. În 1947 regimul comunist destramă acest grup
În anii '50 și '60, publică mai multe cărți de literatură pentru copii, dar și de literatură proletcultistă. Scrie pe ascuns poeme suprarealiste.
În 1968, odată cu perioada destinderii regimului, începe să publice poezii de sertar. Gellu Naum reușește să stârnească unele reacții printre critici, dar începe să fie recunoscut ca un scriitor important abia după publicarea romanului Zenobia (1985). El este invitat să țină lecturi publice în Germania, Franța, Olanda și Elveția.
Opera sa este tradusă în principalele limbi internaționale, fiind încununată cu premii importante.
Ca și Andre Breton, Gellu Naum a rămas până la sfârșitul vieții credincios modului suprarealist de a trăi și de a scrie poezia, ceea ce dovedește că pentru el alegerea suprarealismului nu a fost o opțiune conjuncturală, ci expresia celei mai autentice afirmări de sine. (Ion Borș)
P.S.  Operele lui Gellu Naum le găsiți pe rafturile Bibliotecii Ovidius din șoseaua Hâncești, 32.

Căldură glaciară

Cineva auzea numai ce-i spunea motorașul
plasat în ureche cu un șnur frumușel peste
reverul hainei altul ținea motorașul între dinți
vorbea cu motorașul între dinți spunea așa și
pe dincolo și celălalt auzea numai ce-i spunea
motorașul.