Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 18 august 2014

În această zi, inima lui Balzac a încetat să-și servească stăpânul

Semne de carte și biblioteci 


Celebrul romancier francez Onore de Baszac moare la 18 august 1850, acum 164 de ani. Cauza decesului - boala de inimă, complicată în faza terminală, cu hidropizie și gangrenă, cauzată de artrită. Suflarea și-a dat în casă de pe strada Fortunee, numărul 14 (în prezent, strada Balzac) din Paris și a fost înmormântat la Cimitirul Pore-Lachaise. Scriitorul a suportat greu inactivitatea la care îl condamnă boala: „Opt zile de febră. Aș fi avut timp să mai scriu o carte”. Creator a mai bine de 3000 de personaje, pe care le „îngropa”, de obicei, în cimitirul Pore-Lachaise - era în asemenea măsură pasionat de opera sa, încât, aflându-se în agonie, decedând, îl chema pe doctorul din „Comedia umană” : „Bianchon! Chemați-l pe Bianchon...Numai Bianchon m-ar putea salva”. După ce muri, un moderator pe nume Marminia veni să-i facă mulajul mâinii și adresă factura ”domnei Balsaque”. (Isabel Bricard)
Apropo, de nume. Pe tata scriitorului îl chema Bernard-Francois Balssa. I se mai zicea uneori Balssa sau Balzac, dar neoficial.
P.S. Operele lui Balzac atât în limba română cât și în limba franceză le puteți găsi pe rafturile bibliotecii „Ovidius”.  (I.B.)