Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 20 august 2014

Boleslaw Prus, antirus înflăcărat


Semne de carte și biblioteci

Boleslaw Prus avea 3 ani, când mama sa a murit. Micuțul a fost dat spre ingrijire bunicii sale din partea mamei.
La scurt timp după izbucnirea insurecției poloneze împotriva Rusiei Imperiale, in ianuarie 1863, Prus, având 15 ani, a fugit de la școala pentru a se alătura insurgentilor. Este posibil să fi fost influențat de fratele său Leon, care a devenit unul dintre liderii insurecției.
La 1 septembrie 1863, la douăsprezece zile după cea de-a 16-a aniversare, Prus a luat parte la o lupta împotriva rușilor, într-un sat numit Bialka, la patru kilometri la sud de Siedlce. Aleksander a suferit contuzii la nivelul gâtului și răni la ochi cauzate de praful de pușcă, fiind găsit în stare de inconștientă pe câmpul de luptă și dus ulterior la spital în Siedlce. Este foarte posibil ca această experiență să-i fi cauzat agorafobia cu care s-a luptat întreaga viață.
Cinci luni mai tarziu, la începutul lunii februarie, a fost încarcerat în Castelul din Lublin din cauza participării sale în cadrul insurecției. La începutul lunii aprilie, un tribunal militar l-a condamnat la pierderea statutului său de nobil și la restabilirea terenurilor imperiale. Cu toate acestea, la 30 aprilie, președintele districtului militar din Lublin, ținând cont de perioada petrecută în arest și de cei 16 ani ai săi, a decis să-l plaseze în custodia unchiului său, Klemens Olszewski. La 7 mai, Prus a fost eliberat și a intrat în familia lui Katarzyna Trembińska, o rudă de-a sa și mama viitoarei sale sotii, Oktawia Trembińska.
Prus s-a înscris la școala gimnazială din Lublin. După absolvirea din 30 iunie 1866, s-a înscris la Universitatea din Varșovia, secția matematică. In 1868 studiile sale universitare s-au întrerupt brusc din cauza problemelor financiare.
In 1869 s-a înscris la Institutul de Agricultura si Silvicultura din Pulawy, un oraș istoric unde și-a petrecut o parte din copilărie și care a fost punctul de pornire pentru povestirea surprinzătoare din 1884, „Mucegaiul Pamantului". Cu toate acestea, foarte curând a fost exmatriculat după o confruntare din sala de curs cu un profesor de limba rusa. De-acum încolo, a studiat pe cont propriu, întreținându-se mai mult din meseria de meditator. Ca o parte din programul sau de auto-educare, el a tradus si a rezumat în logică a lui John Sturta Mill. In 1872 si-a început cariera de gazetar, perioada in care a lucrat câteva luni la Evans, Lolipop si Rau din cadrul Institutului de punere in aplicare a infrastructurii și agriculturii din Varșovia. Jurnalismul va deveni "școala" lui de scris.
P.S. Operele scriitorului le puteți găsi pe rafturile bibliotecii noastre.