Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 10 octombrie 2013

Decada “Oraşul meu”


Despre Bisericile Chişinăului, arhitecţi, primari şi Hramul Capitalei, la Biblioteca “Ovidius”

Decada “Oraşul meu”, desfăşurată pe parcursul săptămânii la Biblioteca “Ovidius”, constituie o pregătire sufletească de sărbătorirea Hramului Chişinăului” au conchis participanţii la manifestarea de miercuri, 9 octombrie, la care au luat parte elevii claselor a VIII, a IX şi a XI-a de la Liceul “Mihai Viteazul” şi invitaţii de onoare: Veronica Bârcă, colaborator la Muzeul oraşului Chişinău; Valentina Butnaru, preşedintele Societăţii “Limba Noastră cea Română”, părintele Vlad Mihăilă, de la Biserica “Sfânta Teodora de la Sihla” şi doctorul în istorie, Ion Negrei. Tema discuţiei – Bisericile din Chişinău.
La început, dna Bârcă a prezentat o frumoasă expoziţie de fotografii de epocă şi recente, care au imortalizat imaginea tuturor bisericilor din Chişinău, apoi a vorbit despre cunoscutul arhitect chişinăuian Alexei Şciusev, demonstrând pe ecranul alb o colecţie de slaiduri la această temă. Despre biserici şi, în special, despre locaşul “Sfânta Teodora de la Sihla” a vorbit părintele Vlad Mihăilă, abordând şi activitatea arhitectului Alessandro Bernardazzi. Istoricul Ion Negrei  a povestit date captivante despre bisericile Chişinăului, despre cum a fost stabilită ziua Hramului capitalei. În Chișinău după cum au constatat şi comandanţii ruşi, trimişi pe meleagurile noastre în anii de tristă ocupație, că sunt foarte multe biserici şi că moldovenii merg regulat la slujbe, iar în zilele de sărbătoare nu lucrează. 
 Şi dacă în primii ani după război, comisarii aveau ordin să fie loiali cu obiceiurile localnicilor, începând cu anul 1959, când au mai prins la putere, au demarat o campanie de închidere şi demolare a bisericii. A fost o perioadă, când lăcaşele sfinte au fost transformate în depozite, săli sportive, săli de expoziţii, în muzee şi ospicii pentru bolnavii mentali. Despre comportarea noilor stăpâni a vorbit şi dna Valentina Butnaru, îndemnând tineretul să studieze istoria neamului, să meargă la biserică, să se informeze ce înseamnă hramul pentru o localitate. Invitaţii au răspuns la întrebările liceenilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu