Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 16 octombrie 2013

S-a stins din viaţă poetul Eugen Cioclea


Pe care tristeţea şi foamea l-a dus în mormânt

Unii zic că ar fi murit de foame, alţii, că de tristeţe. Realitatea e crudă. Poetul a fost găsit mort în propriul apartament, care de ani de zile n-a fost încălzit, iar la aragaz nu   s-a mai aprins focul. Te apucă tristeţea, când într-asemenea hal ne sunt luaţi poeţii...
Eugen Cioclea s-a născut la 4 august 1948, în satul Druţă, din raionul Edineţ (azi, Râşcani), într-o familie de pedagogi. Tatăl poetului, Sergiu Cioclea a fost profesor de română, iar maică-sa Iulia, învăţătoare. Eugen a crescut printre cărţi şi avea de mic aptitudini. După absolvirea şcolii din sat, el îşi face studiile la Universitatea “Mihail Lomonosov” din Moscova, Facultatea de Matematică. Aici se căsătoreşte cu fiica unui şef de secţie de la comitetul central al PCUS. O căsătorie nereuşită, care l-a întristat pe toată viaţa. Revine la Chişinău şi debutează în literatură cu volumul de poezii “Numitorul comun” (3000 ex.). Avea 40 de ani. Peste trei ani, iese de sub tipar cea de a doua carte (“Alte dimensiuni”, 10000 ex.). Cioclea devine poet cunoscut, apreciat în lumea literaturii. Cartea se vinde repede.
Cea de a treia carte, unicală în felul său, se numeşte “Daţi totul la o parte să văd” apărută cu un tiraj de numai 350 de exemplare. Cartea conţine 51 de poeme, la care se anexează o encefalogramă şi radiografia poetului. Preţul unui exemplar este de 111 dolari americani (40 de persoane, înainte de a apărea volumul, şi-au anunţat disponibilitatea de a o cumpăra). La acest preţ, ea devine cea mai scumpă carte vândută în Republica Moldova.
Toate trei volume de carte au fost premiate (două de Uniunea Scriitorilor şi una de Familiei Esinencu).
Eugen Cioclea a fost membru Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi din Româmia.
El a decedat subit la 10 octombrie 2013 şi a fost înmormântat în satul natal.
Dumnezeu să-l odihnească!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu