Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

duminică, 11 octombrie 2015

Întâlnire duminicală la Biblioteca „Ovidius”

Duminică, 11 octombrie, în cadrul Decadei „Orașul meu”, la Biblioteca Ovidius a avut loc întâlnirea cu lingvistul Anatol Eremia, doctor habilitat în filologie, părintele onomasticei moldovenești, prezentat sub egida Societății Limba Noastră cea Română, de Cenaclul „Eminescu 2000”. La întâlnire au venit studenți de la facultatea de filologie, Universitatea de Stat, Tiraspol, utilizatori ai bibliotecii de la Liceul „Spiru Haret”, de la școli de meserii.

Tema discursului domnului Eremia a fost „Denumiri de străzi de astăzi și de altă dată”.
Lingvistul a făcut o incursiune în istoria Chișinăului. A vorbit despre târgurile moldovenești dispărute în timp (Troian, Tigheci, Tabacu, Tintu ș.a.). A povestit despre Galata, despre sectorul Râșcani, Muncești, Botanica; despre biserica Mazarache, despre Porțile Sfinte, despre biserica Ciuflea, Sfânta Teodora de la Sihla, Grădina publică. A vorbit despre moștenirea unui oraș cu străzi, denumirile cărora în perioada sovietică au fost militarizate, politizate, ideologizate și munca de revenire la denumirile vechi, de la origine.
A prezentat cartea-ghid despre Chișinău și străzile lui.
Partea a doua a Cenaclului a fost consacrat cântecului și a poeziei despre  Chișinău. Studenta Ana Ostașevschi a recitat versuri de Petru Zadnipru și din creația proprie. Apoi, Tatiana Revenco și cu Adriana Ostașevschi au interpretat cântecele „Chișinăul meu cel mic” și „Chișinăul meu”.
A încheiat ședința cenaclului demonstrarea filmului documentar „Chișinău - capitală europeană”, scenariu și regia Leontina Vatamanu.

După două ore, care au trecut ca o clipă, ne-am luat rămas bun de la Anatol Eremia. La solicitarea participanților, cercetătorul a promis că o să accepte și alte întâlniri la Biblioteca „Ovidius”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu