Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 3 iunie 2016

Astăzi, Biserica Ortodoxă Îi prăznuește pe sfinții Constantin și Elena



Zile însemnate

Potrivit unei legende, în toamna anului 312, în timpul luptei cu Maxentiu, Constantin cel Mare zărește pe cer o cruce strălucitoare deasupra soarelui care avea inscripția: „in hoc signo vinces”, în traducere „prin acest semn vei birui.” In timpul nopții, Iisus Hristos i s-a arătat în vis împreună cu semnul crucii. Mântuitorul îi cere acestuia să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaților pentru ca aceștia să fie protejați de focurile bătăliei. Constantin a murit in anul 337, însă a rămas în memoria ortodocșilor ca fiind unul dintre pilonii de sprijin ai creștinismului din acea perioadă.
Împărăteasa Elena, mama împaratului Constantin cel Mare, a trăit între anii 248-329. Aceasta a fost căsătorită cu generalul roman Constantinuius Chlorus. Este cunoscută ca fiind o femeie extrem de credincioasă si pentru pioșenia ei. De asemenea, este artizana infăptuirii pelerinajului în Palestina și în provinciile răsăritene. Mai mult decât atât, i-au fost atribuite găsirea moaștelor Sfintei Cruci a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și aflarea rămășițelor celor trei magi.
Legenda spune că în timpul unui pelerinaj, Elena a văzut niște oameni ce duceau un mort pe o colină unde se aflau trei cruci. Acei oameni apropiau trupul mortului de fiecare cruce în parte, iar când mortul a ajuns în dreptul ultimei cruci și a atins-o, a înviat din morți. Acesta ar fi modul prin care a fost descoperită crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit.
Astăzi, e o mare onoare să porți numele sfinților Constantin sau Elena. La Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” activează, preponderent, femei. Parte din ele poartă numele de botez Elena, pentru care fapt ținem să le felicităm! Printre acestea se numără: Elena Butucel, Elena Căldare, Elena Dabija, Elena Cebotari, Elena Bivol ș.a. Fiți mândre de numele ce-l purtați și demne că ați fost botezate cu același nume ce l-a purtat mama lui Constantin Întâiul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu