Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 29 ianuarie 2016

Ritualurile zilnice a 13 creatori de geniu



Semne de carte și biblioteci
 6. Vladimir Nabokov
Scriitorul de origine rusă avea niște obiceiuri aparte. Încă din 1950 își scria primele drafturi cu creionul pe bucăți de hartie numerotate și indexate într-un sertar cu dosare. În felul acesta, avea în mintea sa un întreg roman gata alcătuit încă înainte de a-l scrie.
De obicei, scria pasaje întregi, fără legătură unul cu altul, sărind de la un capitol la altul, în orice ordine ar fi vrut. Apoi, rearanja cartonașele, capitolele și, uneori, crea două versiuni ale unei cărți. Sertarul îi servea și pe post de birou.
A început să scrie primul draft la "Lolita" în timpul unei călătorii prin America, lucrând noaptea, pe bancheta din spate a mașinii parcate (singurul loc din țară unde e liniște – spunea el).
După luni întregi de scris cu creionul pe cartonașe, la final le dădea soției sale, Vera, aranjate, iar ea le scria la mașină într-un prim manuscris. Apoi, urmau mai multe runde de retușări, până când ajungea la un manuscris final.
Se trezea la 7 dimineața. Stătea în pat cel puțin o jumătate de oră, timp în care își planifica mental ce urmează să scrie. Apoi, la 8 dimineața, se bărbierea, lua micul dejun, meditație și baie – în această ordine. Lucra până la prânz în biroul lui, după care făcea o plimbare scurtă cu soția sa. Prânzul era la ora 13 după care, de la 13.30, până la 18.30, scria fără pauză. După cină, nu lucra niciodată. Se punea în pat la 9 seara și citea până la 23, după care se chinuia să adoarmă până aproape de ora 1, dimineața. (va urma).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu