Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 22 ianuarie 2016

Ritualurile zilnice a 13 creatori de geniu



Semne de carte și biblioteci
De ceva vreme ma obsedează subiectul acesta. Totul a pornit de la o dezbatere amicală cu cineva care susținea că oamenii creativi sunt haotici și au nevoie de haos ca să-și manifeste geniul creativ. Acum mult timp, susțineam si eu același lucru. Acum nu mai sunt de aceeași parere după ce am citit sute de pagini despre rutina zilnică a unor artiști sau scriitori celebri.
O să împărtășesc cu voi cateva exemple:
1. Lev Tolstoi
Deși nu își descrie cu minuțiozitate rutina zilnică, Tolstoi marturisea într-o pagină din jurnalul lui la mijlocul anilor 1860, când era în lucru romanul "Razboi si Pace", că trebuie să scrie în fiecare zi, nu atăt de mult pentru a reuși să scrie ceva remarcabil, ci mai mult, ca să nu iasă din obiceiul pe care și-l facuse.
Fiul lui cel mare, Serghei a descris mai târziu cum arăta o zi obișnuită din viața lui Tolstoi:
„Din Septembrie până în Mai, copiii ne trezeam între 8 si 9 dimineața și luam micul dejun. După 9, încă în pijamale, Tata cobora și el la masă. Dacă îl întâlneam atunci, de obicei ne saluta morocănos și absent. Aveam obiceiul să spunem: Până nu se spală, Tata nu e în toane bune! De obicei, la micul dejun mânca două ouă fierte și cam atât. Apoi, până la 5 după-amiază nu mai mânca nimic și se retrăgea în biroul lui cu o cană de ceai. De obicei, nu-l vedeam până seara."
Tolstoi lucra în izolare, nimeni nu avea permisiunea să intre în biroul lui când scria și ușile de la camerele vecine erau încuiate ca sa fie sigur că n-o să fie deranjat.
Seara se reunea cu familia și luau cina. De obicei, le citea copiilor sau musafirilor cu voce tare. La 10 seara bea un ceai apoi citea până la 1 noaptea, când în final, adormea. (Va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu