Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 21 ianuarie 2016

A murit unul dintre cei mai apreciaţi scriitori francezi



Semne de carte și biblioteci
Scriitorul francez Michel Tournier a murit luni, 18 ianuarie, la vârsta de 91 de ani. Vestea morţii autorului a fost dată de Laurent Feliculis, finul lui Tournier, care i-a fost foarte apropiat încă din copilărie, scrie Le Figaro.
Michel Tournier, unul dintre cei zece membri ai Academiei Goncourt, s-a născut la Paris în 1924. Educaţia i-a fost marcată de cultura germană, muzică şi catolicism. Deşi a studiat filozofia la Sorbona şi Tübingen, urmând cursurile celebrului Maurice de Gandillac, nu a reuşit să fie profesor de liceu, cum şi-ar fi dorit, pentru că a ratat examenul de agrégation.
A lucrat ca jurnalist la Radio France şi Europe 1, a colaborat la Le Monde şi Le Figaro, iar între 1956 şi 1968 a fost redactor la Plon, ocupându-se de traducerile din germană. În 1967 şi-a publicat primul roman, "Vendredi ou les Limbes du Pacifique", inspirat de Robinson Crusoe al lui Daniel Defoe şi recompensat cu Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze.
În 1970, "Le Roi des aulnes" a obţinut Premiul Goncourt, fiind vândut în 4 milioane de exemplare. A urmat, în 1971, "Vendredi ou la Vie sauvage", versiune simplificată a cărţii "Vendredi ou les Limbes du Pacifique", devenită o lectură şcolară clasică şi vândută în 7 milioane de exemplare.
Tournier se autodeclară un contrabandist al filozofiei care încearcă să-i strecoare pe Platon, Aristotel, Spinoza şi Kant în ţesătura scrierilor sale. Universul lui romanesc, populat de monştri, căpcăuni, gemeni, androgini, este traversat de tema inversiunii, oscilând între realism şi fantastic. Subiectele filozofice, miturile, religiile, istoria sunt redate într-o formă "tradiţională şi liniştitoare", care a contribuit imens la popularitatea scriitorului. Locuieşte în prezbiteriul unui sătuc (Choiseul) aflat la 40 de kilometri de Paris, în valea Chevreusei.

A publicat romane numeroase, unele traduse şi în limba română: "Vendredi ou les Limbes du Pacifique", 1967 ("Vineri sau limburile Pacificului"), "Le Roi des aulnes", 1970 ("Regele arinilor"), "Vendredi ou la Vie sauvage", 1971 ("Vineri sau viaţa sălbatică", Humanitas, 2008), "Les Météores", 1975 ("Meteorii"), "Gaspard, Melchior & Balthazar", 1980 ("Gaspar, Melhior & Baltazar"), "Gilles & Jeanne", 1983 ("Fecioara şi căpcăunul"), "La Goutte d'Or", 1985 ("Picătura de aur"), "Éléazar ou La Source et le Buisson", 1996.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu