Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 9 septembrie 2015

Primul satiric rus a fost de origine român, fiu de domnitor moldovean

Semne de carte și biblioteci
Antioh Cantemir  s-a născut la 10 septembrie 1709 la Constantinopol , fiind mezinul domnitorului român Dimitrie Cantemir și a doamnei Casandra, fiica lui Șerban Cantacuzino.
În 1711, după înfrângerea în războiul ruso-turc, Dimitrie Cantemir cu familia sa fuge în Rusia. Antioh avea 2 anișori. Familia s-a acomodat în Rusia, Antioh obținând un nivel cultural înalt, învățând limbile greacă, turcă, latină, italiană, rusă, franceză și engleză. El devenise primul poet al rușilor, scriitor și diplomat al acestei țări.
Antioh Cantemir a studiat cu savanți din diferite țări. La Sankt Petersburg a studiat matematica cu Daniel Bernoulli, iar la Academia de Științe din Rusia cu Georg Bernhard Bilfinger, Baier, Gross și Ivan Ilinski
A intrat în legătură cu cărturari celebri, ca Voltaire, pe când se afla la Paris.
Prin anul 1731, fiind la Londra, a studiat operele lui Descartes, Newton, Leibniz și Maupertius.
A menținut strânse relații cu comunitatea științifică a epocii, cu savanți ca Bernoulli, Euler.
A fost ambasador al Rusiei la Londra și Paris.
Fiind unul din inițiatorii clasicismului în literatura rusă, a militat pentru progresul științei și al culturii de pe pozițiile iluminismului. A tradus din Horațiu, Anacreon, Montesquieu, Fontenelle. Astfel, a tradus în rusă cartea lui Fontenelle intitulată Entretiens à une marquise sur la pluralité des mondes (Convorbiri cu o marchiză asupra pluralității lumilor).
A mai publicat satire, epigrame și fabule. Astfel, a scris un poem epic encomiastic intitulat Petrida sau descrierea în stihuri a morții lui Petru cel Mare, împăratul întregii Rusii, rămas din nefericire neterminat, și a publicat un volum de Satire (printre care Minții mele sau Celor ce hulesc știința, 1729, fiind considerat un întemeietor al genului în literatura rusă.
A favorizat publicarea în engleză și franceză a celebrei opere a tatălui său Istoria Imperiului Otoman. Este considerat părintele clasicismului în literarura rusă. Geniu precoce, Antioh Cantemir a fost primul poet rus de stil occidental.
În domeniul științei, a tradus în rusă o carte referitoare la Newton și a scris o algebră, tot în rusă, rămasă în manuscris.
A decedat în data de 11 aprilie 1744, la Paris, pe când avea doar 35 de ani.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu