Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 16 septembrie 2015

O lacrimă pentru Steaua ce s-a ridicat în CeruriMarele actor Mihai Volontir s-a stins din viață. Artistul a plecat la cele veșnice la ora 1:00, 15 septembrie. Actorul se afla de mai bine de două luni în secția de terapie intensivă a spitalului Republican din Chișinău după ce a fost transferat de la spitalul din Bălți.

Atunci, soția sa, Eufrosinia Dobândă-Volontir a declarat pentru presă că „actorul
 urmează un curs profilactic”.

Mihai Volontir s-a născut la 9 martie 1934 în satul Glinjeni, Regatul României (azi în raionul Șoldănești).
El a fost unul din cei 278 de delegați ai primului parlament al Republicii Moldova, care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991.
De la vârsta de 18 ani a început să predea ca învățător la școala rurală din satul Păpăuți, Rezina. A făcut studii la Școala pedagogică din Orhei (1952-1955), după absolvirea cărora a fost numit în funcția de director al căminului cultural din satul Lipceni din raionul Rezina.
Începând din anul 1957 a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, unde a debutat în spectacolul "Chirița din Iași" în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.
În 1967, debutează ca actor de film la studioul cinematografic „Moldova-Film" în filmul lui Gheorghe Vodă și Vlad Ioviță „Se caută un paznic”, interpretând rolul lui Ivan Turbincă. A obținut Premiul Național al RSSM în anul 1971. Rolurile sale cele mai cunoscute sunt Ivan Turbincă din filmul său de debut (1957) și Dimitrie Cantemir din filmul cu acelaș nume (1973).
 Fiind remarcat pentru interpretarea sa, a fost invitat să joace în filme montate la studiouri din Rusia. Rolul țiganului Budulai (care-și caută liberatatea și fericirea) din serialul TV „Țiganul”(1979) i-a adus celebritate, transformându-l într-o figură marcantă a filmului moldovenesc din anii '70-'80. Succesul acestui serial a dus la realizarea unei continuări în anul 1984, intitulată „Întoarcerea lui Budulai”.
 I s-au decernat: Premiul de Stat al Uniunii Sovietice (1980); Premiul Frații Vasiliev (1980) și titlul de Artist al poporului (1984).
În anul 1990, în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești, Volontir a vorbit împotriva „blestemaților ocupanți ruși”.

În 1996 a fost distins cu Medalia „Meritul Civic”. La începutul anilor 2000, i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Bălți, iar în 2014 titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău. În anul 2000, Mihai Volontir a fost desemnat de către Academia de Științe a Moldovei cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească. De asemenea, el a fost decorat în 2012 cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat a Republicii Moldova.
În 57 ani de activitate, actorul a jucat 120 de roluri în filme și spectacole teatrale din spațiul ex-sovietic și din Spania, Germania. Cehoslovacia, Ucraina, Bulgaria și Argentina
La 30 aprilie 2009, cu ocazia jubileului de 75 de ani, prin decizia CSȘDT al AȘM, lui Mihai Volontir i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al AȘM, pentru succesele obținute în vederea dezvoltării artei teatrale și cinematografice.
Mihai Volontir a fost bolnav de diabet și afecțiuni ale sistemului vascular. De la sfârșitul anilor '90 până în prezent el a suferit 10 intervenții chirurgicale care s-au realizat cu sprijinul financiar al guvernelor Republicii Moldova, ale oamenilor de afaceri, ale actorilor de teatru și ale spectatorilor săi.
S-a stins din viață la vârsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015, ora 1.00, la Spitalului Clinic Republican din Chișinău, unde se afla de mai bine de două luni, după ce a fost transferat de la spitalul din Bălți. În aceeași zi, Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care ziua funeraliilor lui Mihai Volontir, 17 septembrie, este declarată drept zi de doliu național, „în semn de profundă durere cauzată de trecerea în eternitate a remarcabilului actor, promotor activ al valorilor naționale și culturale, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, regizor și interpret de muzică”. Compania publică Teleradio-Moldova va transmite în direct funeraliile și ceremonia de înmormântare a actorului. Mihai Volontir va fi înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească, orașul Chișinău.
Mihai Volontir va rămâne în memoria noastră ca cel mai iubit dintre pământeni, un actor de excepție, un interpret de cântece de suflet și un patriot al neamului, demn de urmat.
Dumnezeu să-l odihnească în pace și să fie primit în Împărăția Celor Drepți!