Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 24 septembrie 2015

Ilie Stratulat - maestru așteptat la bibliotecă




La Biblioteca „Ovidius” a avut loc întâlnirea studenților de la Centru de Excelență în Construcții, specialitatea design, cu Maestrul în Artă Ilie Stratulat, regizor artstic și maestru de sunete, care a muncit în Compania „Teleradio-Moldova” o jumătate de secol.
Domnul Stratulat a vorbit, în primul rând, despre cultura lecturii, despre necesitatea de a cunoaște, indiferent de profesia pe care o ai. Citind îți îmbogățești bagajul de cuvinte, fiindcă atunci când vorbești în societate, nimeni nu te întreabă ce funcție îndeplinești, dar cum exprimi gândurile, cum vorbești. Maestru a vorbit despre mulți oameni de cultură pe care i-a întâlnit în viață, realizând interviuri, concerte, regizând piese teatrale radiofonice.
Apoi a citit versuri din Emil Loteanu, din Ion Minuleascu, Bacovia. O voce inconfundabilă, admirată cândva de toată Moldova și nu numai. Un tembru care te încântă.
A vorbit despre puterea miraculoasă a cuvântului, citind ca pe o rugăciune un fragment din Litanie pentru trei stări, închinată apei, scrisă de Mircea Vulcănescu. Poemul este lung și maestru ar citi și ar tot citi, vrăjit de poezie.
Apoi, a povestit despre un poet pe care l-a descoperit mult după moartea lui violentă de la începutul anilor 90 - Ion Gheorghiță. A realizat și un CD, lecturând din poezia lui, pe care studenții au audiat-o. Ilie Stratulat a dăruit acest CD bibliotecii.
A vorbit despre radio, despre teatru la microfon, despre cuvântul rostit, despre piesele de teatru pe care le-a tradus din alte limbi, adaptându-le radiofonic.
Cu o blândețe părintească el și-a împărtășit sfaturile, recomandându-le să lectureze cât mai mult „că de citit, încă n-a murit nici un om”.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu