Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 28 septembrie 2016

Moby Dick, neapreciat la apariție de americaniOglinzi obscure      

Herman Melville s-a născut în 1819, la New York. Tatăl lui, Allan Gansevoort Melvill, era scoțian și mama sa, Maria, era olandeză, ambii cu origini aristocratice. Falimentul tatălui îl silește să întrerupă studiile școlare la vârsta de 15 ani. În amintirile sale afirma că gustul pentru aventuri l-a dobândit ascultând poveștirile tatălui său Allan despre valuri marine monstruoase, înalte cât un munte, despre catarguri de corăbii care se rupeau ca surcelele în bătaia furtunilor, despre peripețiile unei călătorii pe mare către Le Havre sau Liverpool. După moartea tatălui familia se mută la Lansingberg, pe fluviul Hudson, unde tânărul Herman studiază la Albany Classical School. Lui Melville îi place însă să călătorească și în anul 1835 se îmbarcă pe un vas ancorat în portul orașului New York, traversează oceanul Atlantic, ca elev matelot până la Liverpool, vizitează Londra și se întoarce cu aceeași navă Impresionat de lectura cărții „Doi ani la catarg” de Richard Henry Dana, Melville se îmbarcă din nou ca marinar ajunge pe Insulele Marchize, unde părăsește nava. Stă câtva timp în Insulele Societății, ajunge la Honolulu, iar de aici, pe bordul unei fregate americane  ajunge în toamna anului 1844 la Boston.
La 28 de ani, Melville se căsătorește la Boston cu Elizabeth Shaw. Apare romanul Moby Dick, carte care nu a atras la început atenția publicului.
La 28 septembrie 1891, Herman Melville moare, după o boală de câteva luni, fiind înmormântat în cimitirul Woodlawn din cartierul Broux (parte a orașului New York). Avea 72 de ani împliniți.
Din colecția bibliotecii noastre: Moby Dick în 2 vol. (București, 1973); Cojocelul alb în 2 vol. (București, 1976); Собрание сочинений в 3 томах (Моби Дик, или Белый Кит: Тайпи; Израиль Поттер. Пятьдесят лет изгнания; Повести и рассказы. Стихотиорения) - Ленинград. 1987; Моби Дик (Москва, 1982); Moby Dick (București-Chișinău, 2002); Bartley. O povestire de pe Wall Street (București, 2007).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu