Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 19 septembrie 2016

Scriitorul care a fost în viață actor, marinar, muzician și profesor de engleză



Fiecare-și are o zi, doar a sa
William Golding s-a născut pe 19 septembrie 1911 la St Columb Minor, un sat apropiat de Newquay, Cornwall. A început să scrie la vârsta de 7 ani. Tatăl său era un profesor local cu convingeri politice radicale și o încredere oarbă în puterea științei. Familia Golding s-a mutat la Marlborough. După școala primară, William a mers mai apoi la Universitatea din Oxford în 1930, unde a studiat științele naturii și limba engleză. Prima sa carte, o culegere de poeme, a apărut când avea 23 de ani, cu un an înainte ca Golding să primească diploma de BA. A luat parte în Marina britanică la debarcarea din Normandia și la operațiunea de scufundare a celui mai mare crucișător german, nava Otto von Bismarck în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
S-a căsătorit la 28 de ani cu Ann Brookfield, o chimistă. După ce a fost pe rând actor, marinar, muzician, a devenit profesor de engleză și filozofie la școala Bishop Wordsworth's School din Salisbury.
William Golding s-a dedicat exclusiv scrisului abia la cincizeci de ani, în 1961. Experiența războiului avea să-l marcheze profund: el și-a pierdut atunci încrederea în om ca o ființă inocentă: pentru el, până și copiii poartă în suflete germenele răului. Aceasta este tema primului său roman, The Lord of the Flies, din 1954 (trad. Împăratul muștelor, 1969) care a cunoscut un enorm succes imediat după apariție. Urmează alte 11 romane și două volume de eseuri, tratând, toate, aceeași temă. În 1983, în discursul de recepție  a premiului Nobel, Golding se arăta uimit de obstinația cu care oamenii caută semnele deznădejdii lăsate de el în opera sa. „Eu nu mă simt deloc deznădăjduit”, spunea el cu acel prilej. Iar paradoxul acesta exprimă cel mai bine luciditatea cu care a privit întotdeauna lumea în care ne este dat să trăim.
A primit titlul de cavaler de la regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit în 1988.William Golding a murit in casa sa din Perranarworthal, lângă Truro, în Cornwall, pe 19 iulie 1993 și a fost îngropat în cimitirul bisericii din Bowerchallke, Wilshire, Anglia.
Din colecția bibliotecii noastre: Împăratul muștelor (București, 2009) și Turnul (București, 2009).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu