Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 3 iunie 2015

Sfinții Impărați Constantin și Elena

Noaptea, în timpul somnului, i se descopera Hristos, cerându-i să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaților. Dând ascultare poruncii primite în vis, iese biruitor în lupta cu Maxentiu. Pe Arcul de Triumf al lui Constantin, care se pastreaza la Roma, se afla inscriptia: "instinctu divinitatis" = "prin inspirație divina", ce descoperea cum a fost câștigată victoria asupra lui Maxentiu.
Biserica Ortodoxa îi praznuiește pe 21 mai pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a nascut în orașul Naissus (Nis, Serbia) în jurul anului 274. A devenit suveran al intregului Imperiu Roman dupa învingerea lui Maxentiu și a lui Liciniu. Potrivit marturiilor lui Eusebiu și Lactantiu, în ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a văzut pe cer ziua, în amiaza mare, o cruce luminoasa deasupra soarelui cu inscripția: "în hoc signo vinces" (prin acest semn vei birui). 
Cea mai insemnată realizare a împăratului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care creștinismul ajunge să fie recunoscut de stat. Însa, el va deveni religie de stat în timpul lui Teodosie cel Mare (379-395).
Dupa edictul din 313, împaratul scutește Biserica de impozite, îi acordă dreptul de a primi donații și le dă episcopilor dreptul să judece pe cei ce nu doreau să fie judecați după legile statului. Va înlatura din legile penale pedepsele contrare spiritului crestinismului, precum: răstignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul rosu). Imparatul Constantin a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde dupa lungi dezbateri, învățătura lui Arie a fost condamnată și s-a adoptat formula că Fiul lui Dumnezeu este de o ființa cu Tatal și deci, din veci cu El. La sinod au fost alcătuite și primele 7 articole ale Simbolului de credință (Crezul), a fost fixata data Paștilor (prima duminică după luna plină, dupa echinoctiul de primavară) și s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplina bisericească. Sfântul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de către episcopul Eusebiu de Nicomidia. A murit la scurt timp (337) în Nicomidia și a fost înmormantat în biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol, ctitorită de el.
Impărăteasa Elena
Flavia Iulia Helena s-a născut în provincia Bitinia. În anul 293, generalul roman Constantiu Chlorus, la îndemnul împăratului Dioclețian, divorțează de împărăteasa Elena. Aceasta nu se recăsătorește, ci traiește departe de atenția publică, dar aproape de fiul său.  A reușit să descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Hristos. Potrivit tradiției, în urma săpăturilor s-au găsit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost răstignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a înviat în momentul în care a fost atins de Crucea Domnului. Pe 14 septembrie 326, episcopul Macarie I al Ierusalimului a luat crucea și a înăltat-o în fața mulțimii. Ziua de 14 septembrie a devenit sărbatoarea Inălțării Sfintei Cruci în calendarul creștin.
Împărăteasa Elena a zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte lacașuri.

Semnificația numelor Constantin și Elena
Numele Constantin este de origine latină și vine de la constans, constantis ("constant", "ferm").
Elena - Stravechiul nume Helene este explicat de unii prin gr. helane ("torta", "faclie", dar și "foc sacru", la sărbatorile numite Heleneia, dedicate zeiței Artemis), iar de alții prin gr. hele ("lumina arzătoare a soarelui").
La multi ani tuturor celor care poartă aceste nume!              
                                  Sursă: Adrian Cocoșila


P. S. Felicităm din toată inima cu ziua numelui pe: Elena Butucel, prim-vicedirector general al BM „B.P. Hasdeu”; Elena Ședrea, Departamentul Furnizarea documentelor; Elena Căldare, director Filiala „Alba Iulia”; Elena Dabija, director Centrul Academic Internațional Eminescu și pe toate colegele bibliotecare care poartă acest nume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu