Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 22 iunie 2015

Emilian Galaicu-Păun mai adaugă un an la cei 50 pe care-i avea

Semne de carte și biblioteci
Emilian Galaicu-Păun  s-a născut la 22 iunie 1964 în satul Unchitești, raionul Soroca
În 1986, a absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Chișinău, iar în 1989 și-a sustinut doctoratul la Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova. Este poet, prozator, eseist, traducător și editor român din Basarabia, editor-șef al editurii Cartier din Chișinău.
Emilian Galaicu-Păun mai este și colaborator permanent la revista „Vatra” din Târgu Mureș. El este coleg de generație cu Eugen Cioclea, Nicolae Popa, Vasile Gârneț, s.a. Poetul aparține generației optzeciste din Basarabia.
În martie 2014 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Culturii” - în grad de Ofițer, Categoria F - "Promovarea culturii", de către președintele României, Traian Băsescu.
Poeziile sale îmbină armonios elementele biblice, deseori întâlnite în operele sale, cu problemele prin care trecea Basarabia în decursul procesului redobândirii demnității sale naționale. Poezii precum Ch-au (o odă adusă orașului Chișinău), Cel bătut îl duce pe cel nebătut, care sunt scrise într-un stil postmodernist, sunt pline de realitățile Basarabiei post-sovietice și de criticile aduse adepților moldovenismului.
Gravitație
În zorii zilri
dumnezeu cădea
ca roua: pretutindeni
P.S. Din colecția bibliotecii noastre: Levitații deasupra hăului (Chișinău, 1991); Cel bătut îl duce pe cel nebătut (Cluj-Napoca, 1994); Gesturi (Chișinău, 1996); Yin Time (Chișinău, 2004); Arme grăitoare (Chișinău, 2009); Țesut viu 10x10 (Chișinău, 2011); A - Z.Best (Chișinău, 2012).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu