Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 27 ianuarie 2015

Scriitor devotat regimului stalinist

Semne de carte și biblioteci
Ilia Grigorievici Ehrenburg (în rusă: Илья Григорьевич Эренбург) scriitor rus evreu, născut în 1891 la Kiev.
A scris circa o sută de cărți, din care majoritatea sunt romane, fiind unul dintre scriitorii sovietici cei mai productivi. Și-a petrecut o parte importantă din viață în străinătate, ca agent de influență al regimului sovietic, în special prin legăturile întreținute cu intelectualitatea europeană de stânga. Printre altele, a prezentat ca jurnalist evenimentele din războiul civil spaniol, la care a și participat, precum și pe cele din cele două războaie mondiale. A fost laureat al Premiului Stalin.
Articolele sale de propagandă au declanșat prin anii 1960 controverse intense în Europa Occidentală și mai ales în Germania de Vest. Romanul său „Dezghețul” descrie procesul de liberalizare care a avut loc în Uniunea Sovietică după moartea lui Stalin. O altă scriere a lui Ehrenburg este Cartea neagră, care relatează despre uciderea de către naziști a evreilor din teritoriile sovietice ocupate. Memoriile sale, publicate sub titlul ”Oameni, ani, viață”, sunt fidele convingerilor sale politice marxist-leniniste și atașamentului față de regimul sovietic în serviciul căruia s-a aflat încă din tinerețe. Moare la Moscova în 1967.
P.S. Cărți pe raft: „Al nouălea val” (București, 1954); Monografie (București, 1954); „Ce-i trebuie omului” (București, 1958); „Julio Jurenito” (București, 1968).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu