Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 19 ianuarie 2015

Elogii pentru Mihai Eminescu la o ședință anivesară

Duminică, 18 ianuarie, a avut loc ședința aniversară a Cenaclului „Eminescu, 2000” cu tema „Eminescu și fizica”. Ședința a început cu rugăcinea „Cu noi este Dumnezeu”, interpretată de participanții, pentru care sala bibliotecii a devenit neîncăpătoare. Moderatoarea Valentina Butnaru, președintele Societății „Limba noastră cea română” a făcut o retrospectivă a activității Cenaclului pe parcursul ultimilor 15 ani, despre curajul de a vorbi pentru prima dată despre poeta Magda Isanos, despre sărbătoarea națională Dragobetele, despre Ion Dumeniuc și Alexandru Gromov, oameni curajoși, care au trecut prin viață cu fruntea sus, cu multă demnitate. La acest Cenaclu s-au lansat mulți tineri care au avut ce spune, printre care Gheorghe Negru, Leo Bordeianu, Natalia Cangea. Au fost prezente Filialele Asociației „Astra” din întreaga Românie.
Apoi au fost prezentați invitații ședinței: Ion Holban, doctor în fizică, secretar științific, Comisia Națională pentru Atestare; interpreta Diana Văluță și profesoara de canto, Angela Brașoveanu.
În discursul său, Ion Holban a vorbit despre Marele Poet, de atitudinea autorităților față de Geniu și cea a oamenilor, indiferent de profesie și stare socială. A vorbit și despre activitatea sa în domeniul fizicii, subliniind că „pentru a deveni un bun fizician, e necesar, în primul rând, să cunoști limba română”. Fizicianul a vorbit despre umorul lui Eminescu. Despre enigmele eminesciene a povestit dramaturgul Val Butnaru. A urmat un recital de cântec cu Diana Văluță și Angela Brașoveanu („Bulgăraș de gheață rece”, „La steaua”, „O, mamă”, „Vezi rândunelele se duc” ș.a.) Tineretul de la Gimnaziul din Tătărești, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Liceul moldo-turc „Orizont”, Colegiul de Construcții au recitat multă poezie eminesciană, fiind remunerați cu cărți. Apropo, de colete de cărți din partea Societății „Limba Noastră cea Română” au avut parte toți participanții la ședință. Societatea „Limba Noastră cea Română” a înmânat diplome de onoare: fizicianului Ion Holban; filologului Andrei Crâjanovschi; interpretei Diana Văluță și  profesoarei de limbă română, Tatianei Babelev.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu