Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 30 ianuarie 2015

Aventurierul Pierre Boulle

Semne de carte și biblioteci
Pierre-François-Marie-Louis Boulle s-a născut la Avignon, la data de 29 ianuarie 1912. Tatăl său, avocat, scria despre teatru într-un ziar, înainte de a se căsători cu fiica directorului teatrului, Thérèse, cuminte și catolică practicantă. Ca și tatăl său, Pierre adora literatura, cărțile, vânătoarea și jocurile. Nimic nu tulbura copilăria liniștită pe care Pierre o petrecea în familia sa împreună cu surorile sale Suzanne și Madeleine, nici chiar în timpul Primului Război Mondial.
Pe la sfârșitul războiului, în 1918, el a intrat la liceul din Avignon. Deodată, s-a declanșat drama: tatăl său a murit ca urmare a unei boli la inimă, în 1926. Pierre avea 14 ani. Adolescentul a fost proiectat, fără voia lui, în lumea adulților. S-a sfârșit cu vânătoarea, cu jocurile și chiar cu dragostea pentru cărți. De acum înainte, scopul său a fost să devină inginer, pentru a-și ajuta mama.
În anul 1933, la vârsta de 21 de ani a devenit inginer, după ce a studiat la prestigioasa École supérieure d'électricité din Paris.
Între 1936 și 1939, Pierre Boulle a lucrat, ca tehnician, în plantații de cauciuc din Malaysia.
Declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial l-a prins fiind tehnician-supraveghetor pe plantațiile de arbori de cauciuc aflate în apropiere de Kuala Lumpur. În perioada celui de al Doilea Război Mondial, Pierre Boulle s-a angajat în armata franceză, iar după ocupația Franței de către trupele germane, s-a alăturat forțelor de rezistență ale Misiunii Franței Libere de la Singapore. A pornit în misiuni de luptă contra japonezilor, care erau aliații germanilor. A fost folosit ca agent secret, cu numele de Peter John Rule, având pașaport britanic fals și a ajutat mișcările de rezistență din China, Birmania și din Indochina Franceză. În anul 1942, a fost capturat de milițiile Statului Francez de la Vichy, lângă fluviul Mekong. A fost condamnat la muncă silnică pe viață. În timpul captivității, a trebuit să îndure privațiunilor de tot felul, precum și munca silnică. Doi ani mai târziu, în 1944, a reușit să evadeze la Saigon și să se alăture forțelor aliate din Asia, la Calcuta.
După război, când s-a reîntors în Franța eliberată de forțele conduse de Generalul Charles de Gaulle și de Forțele Franceze Libere, i s-au acordat titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare și a fost decorat cu Crucea de Război precum și cu Medalia Rezistenței.
În anul 1950, a hotărât să scrie romane, și astfel, a publicat primul roman, de spionaj, William Conrad, în 1950. A urmat, în 1952, romanul de aventuri, cu tentă autobiografică, Le Pont de la riviere Kwai, iar în 1963 romanul științifico-fantastic La Planète des Singes, care i-au adus celebritate, mai ales după ecranizarea lor. Moare la 31 ianuarie 1994.
P.S.  Cartea de pe raft: „Podul de pe rîul Kwai” (București, 1968).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu