Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 24 aprilie 2013

A treia zi a Săptămânii Uşilor Deschise la Biblioteca “Ovidius”

În a treia zi a Săptămânii Uşilor Deschise la Biblioteca “Ovidius” a debutat Programul de Voluntariat – Bibliotecar pentru o zi avându - l pe Domnul Veaceslav Stăvilă, istoric în postură de Voluntar. Ziua a început cu oferirea consultaţiilor pentru beneficiari la raft, consultări individuale şi de grup, găsirea informaţiei solicitate la raft şi în format electronic pe diverse teme.
Tot astăzi Biblioteca “Ovidius” a propus printre numeroasele expoziţii de carte şi expoziţia “Tricolorul – parte a sufletul Neamului nostru”, prezentată cu ocazia – 27 aprilie Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova. În prezentarea expoziţiei Domnul Veaceslav Stăvilă a iniţiat un concurs  la tema  istoria Drapelului Naţional. Acest concurs a fost organizat întru-n mod special de Domnul Veaceslav Stăvilă, pentru a captiva publicul, aducând bomboane de trei culor, culorile corespunzând culorilor tricolorului. Au fost  propuse diverse întrebări la tema respectivă precum ar fi: care au fost primele simboluri, cine a întrodus trei culori la drapel, semnificaţia fiecării culori de pe drapel, care este diferenţa drapelul din 1917 şi din 1990, când a devenit tricolorul Drapelul de Stat a Republicii Moldova etc. Pentru fiecare întrebare corectă, ca recompensă câștigătorilor li se oferea bomboane. Discursul şi victorina propusă de Voluntar a asociat informaţiile utile cu umorul şi buna dispoziţie. Este în exlusivitate o nouă metodă de oferire a informaţie, o nouă formă de prezentare a informaţiei şi o nouă formă de remunerare pentru răspunsurile corecte.












Vin floriile cu soare şi soarele cu florii

  E frumos şi plăcut faptul când atâtea personalităţi şi invitaţi ne bucură cu prezenţa lor. Un asemenea invitat a fost şi Nina Josu, poetă, redactor - literar la săptămânalul Literatura şi arta. Scriitoarea Nina Josu a fost moderatoarea mesei rotunde cu genericul „Vin Floriile cu soare şi soarele cu florii” unde a participat la un dialog cu elevii Liceului Teoretic ”Universul”. Această temă a fost sugerată, din considerentul că suntem în preajma unei din cele mai frumoase sărbători creştine, ce se sărbătoreşte în ultima Duminică a Postului Mare. În popor sărbătoarea se numeşte Florii sau Duminica Floriilor. Cunoscând-o pe d-nei o adevărată creştină şi cunoscătoarea de tradiţiei ea a venit în faţa celor prezenţi să explice semnificaţia acestei sărbători - Intrarea Domnului Isus Hristos în Ierusalim (deşi ştia că va pătimi şi va fi răstignit. Vestea despre faptele minunate ale Domnului Isus şi despre învierea lui Lazăr a făcut pe mulţi din ei să creadă că el este împăratul, de aceea popul îl aştepta ca pe un împărat: îşi aşterneau hainele înaintea Lui, iar în mâini aveau ramuri verzi şi flori, pe care le aşterneau pe unde trecea Domnul). Copii prezenţi la această masă rotundă au fost interesaţi să audă anumite lucruri pe care poate nu le cunoşteau din simplu motiv că nu erau informaţi. Subliniem rolul acestei întâlniri organizate, deoarece copii au avut acces la noi informaţii şi valori ce ţine de educaţia creştină şi semnificaţiei acestei sărbători. Anume astfel de cunoştinţe primite în cadrul activităţilor organizate la Biblioteca „Ovidius” ne învaţă să fim mai buni mai darnici şi să iubim pe aproapele său, că iubirea de oameni înseamnă iubirea de Dumnezeu. La finele mesei rotunde scriitoarea Nina Josu a prezentat câteva poezii proprii cu o nuanţă creştin/religioasă şi cu anumite întâmplări din viaţa personală ce denotă anumite aspecte Divine, incitândui pe ascultători la o discuţie pe tema moral/creştină. Elevii de la Liceului Teoretic ”Universul” au venit cu tema pregătită pentru acasă – selectând informaţii despre viaţa şi activitatea precum şi cu un recital de poezie din creaţia scriitoarei. 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu