Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 21 decembrie 2011

DESCHIDERI COMUNICANTE IULIENE ÎN CUVINTE, ÎN LINII ŞI CULORI

În cadrul cenaclului „Ovidius” a avut loc o activitate complexă: lansarea a trei cărţi ale scriitorului Iulian Filip, urmând mai apoi vernisajul de pictură al aceluiaşi autor cu genericul „Cumpenele, crucile, merele şi Acasele Iuliene…”.
Ianoş Ţurcanu, moderatorul cenaclului, a prezentat acest rod al muncii neobositului Iulian Filip, cărţi diverse ca tematică: Miracolul scenei în arta populară. Teatrul popular din Basarabia şi Bucovina de Nord: Afirmarea dramaticului în poetica sincretică ; Cumpăna cucului: catrene, haiku-uri, desene ; Să trăiţi, să-nfloriţi. Poezia obiceiurilor de iarnă: florilegiu selectat şi pregătit de poetul Iulian Filip. Academicianul Mihai Cimpoi, apreciind aceste cărţi drept un prilej de intensificare a momentului sărbătoresc de acum, înainte de Crăciun, a menţionat că multele talente ale sale Iulian Filip nu le închide într-un turn de fildeş, ci ni le dăruieşte nouă public. Aceste cărţi ne aduc un moment de seninătate şi voie bună. Scriitorul Vasile Romanciuc, redactorul cărţii „Să trăiţi, să-nfloriţi”, consideră această ediţie valoroasă, deoarece aici îşi dau întâlnire frumuseţea limbii române şi înţelepciunea poporului român, prezentându-ne texte folclorice deosebite, care ne amintesc de copilăria noastră.

Iulian Filip a venit în generaţia noastră de scriitori cu o mare dragoste pentru folclor, pentru teatrul naţional, a ţinut să declare poetul Nicolae Dabija, remarcând că simplitatea divină a versului iulian vine de la simplitatea versului folcloric. Iar în pictură se afirmă cu un stil inedit al lui, nu imită pe nimeni, tablourile sale fiind nişte metafore, o continuare a poeziei lui.
Citindu-l pe Iulian Filip vom fi mai aproape de ceea ce are valoare adevărată în literatura noastră, au declarat scriitorii Vasile Spinei şi Aurelian Silvestru, apreciind şi valoarea artistică a artei native a pictorului Iulian Filip, care reuşeşte cu puţine linii şi culori să ne redea simbolul veşniciei – casa, crucea, ochiul de veghe. Ghenadie Jalbă, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova a felicitat pictorul Iulian Filip pentru perspectivele noi emoţionale pe care le deschide oamenilor, realizând fidel în tablourile sale unele idei pe care le promovează consecvent, simţind intuitiv legile picturii care sunt foarte diverse şi schimbătoare. Iulian Filip a mulţumit publicului pentru luminiţele sclipitoare din ochii lor, pentru aprecierile rodului bogat al muncii sale din acest an, cele trei cărţi, pentru care a muncit mult, iar bucuria pe care o simte a împărţit-o cu publicul care a asimilat mesaje de bunătate, de prietenie, dorindu-le să simtă şi ei plăcerea bunătăţii şi împărţitului de daruri. Momentul festiv al sărbătorilor de Crăciun a fost adus în sala bibliotecii de către minunatele colinde pe care le-a interpretat corul şcolii muzicale „Eugen Coca” din Chişinău, gazdele răsplătindu-i cu colaci, dulciuri şi nuci, respectând tradiţiile şi obiceiurile populare.
Margareta CEBOTARI, bibliotecar principal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu