Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 31 mai 2011

Tinere talente la Biblioteca Ovidius

Într-o ambianţă de suflu poetic la biblioteca Ovidius s-a desfăşurat şedinţa clubului ”Tinere talente” având ca protagonist pe tânăra Crina Popescu, care şi-a lansat a doua plachetă de versuri întitulată ”Glontele de aur” (Iaşi, Princeps Edit, 2011). Este de remarcat faptul că însuşi Nicolae Dabija a participat la selectarea versurilor şi a prefaţat acest volum.


În deschiderea cenaclului Elena Butucel, directorul bibliotecii, a vorbit despre colaborarea benefică a Crinei cu biblioteca. Ea a participat de nenumărate ori la diverse concursuri de eseuri şi poezie, unde ocupa locuri de frunte, fiind laureată a concursului literar internaţional „Fraţii Golescu” încă de la prima sa ediţie.
Zina Izbaş, moderatoarea acestui eveniment a mărturisit: ”Efortul, munca tenace a Crinei este răsplătită cu această ediţie frumoasă a versurilor sale. Primele semnale pe care le-a dat tânăra autoare de versuri în ce priveşte talentul şi maniera aparte, specifică numai ei de formulare a frazei, de construcţie a imaginilor artistice, le-am sesizat pe când era elevă în clasa a 9-a, când a participat la concursul ”Ars adolescentina” de la ”Radio Moldova” şi s-a învrednicit de marele premiu. Volumul ”Glontele de aur” vine de pe atunci de când a descoperit această sămânţă a talentului, pe care n-a lăsat-o în pace, a udat-o la rădăcină, a încolţit, a crescut şi creşte în continuare. Versurile Crinei emană lumină, sinceritate şi puritate, ne îndeamnă să fim mai verticali, mai demni”.
Scriitorul Dumitru Mircea, care cunoaşte ascensiunea Crinei Popescu de la începuturi, a declarat: ”Crina creşte şi mă bucură acest fapt, este un poet deja format, este un talent prematur, doleanţa mea este să ai grijă de acest har, care este de la Dumnezeu. Lucrurile se fac uşor, atunci când omul are har, dar şi capacitate de muncă”.

Scriitoarea Renata Verejanu a accentuat: ”Crina Popescu este o poetă foarte norocoasă, că s-a născut ”acum”, şi nu pe timpul când manuscrisele tinerilor erau ţinute cu anii la Uniunea Scriitorilor şi la edituri. Crina Popescu are foarte multe premii pentru că scrie intens şi este foarte activă, a crescut mult de la prima carte, poeziile ei sunt mature.”
Valentina Sandu, în numele Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport şi al Centrului Adolescenţilor, împreună cu membrii Consiliului local al copiilor şi tinerilor din municipiu a menţionat: ”Am venit aici să onorăm cu prezenţa noastră pe adolescenta cea mai demnă, cea mai inteligentă şi dotată cu un spirit profund de creaţie, pe care nu fiecare îl are şi nu fiecare a încercat atât de mult să se dedice anume literaturii şi artei. Astăzi Crina ne reprezintă tinerii din municipiu, şi prin faptul că este membră a consiliului, şi îi reuşeşte de minune să se încadreze şi în alte activităţi de ordin comunitar, este o fire foarte receptivă şi responsabilă”. Au venit să o felicite colegii din consiliu, iar Maxim Brăilă, candidat pentru Consiliul Municipal Chişinău din partea tinerilor, a sesizat universul interior ascuns al Crinei, dar foarte bogat : ”Ploaia care tocmai a început este un simbol al purităţii, am alergat să prindem şi să-ţi aducem picături de ploaie pe petale de flori”.
Aprecierile scriitoarei Nina Josu au fost la fel de bun venit în lumea poeţilor: „Este o carte bună, deoarece poetul Nicolae Dabija niciodată n-a scris despre nimeni care nu i-a atras atenţia, dar i-a remarcat întotdeauna pe cei care merită, a îndrumat valorile autentice, le-a sprijinit pe parcursul evoluţiei literare. La Crina versul emană tristeţe luminoasă, este o tristeţe harică care aduce optimism”. Cu foarte mari emoţii, autoarea a mărturisit: „Poeziile le-am scris noaptea, lumina din acest glonte de aur vine şi din lumina lămpii ce ardea în faţă. Prin versuri mă caut pe mine prin universuri necunoscute”.

Emoţionante pentru autoare, dar şi pentru public, au fost aprecierile date de Zina Izbaş la sfârşitul aceste frumoase lansări: ”Crina este simbolul sincerităţii, purităţii, ea dovedeşte aceste sentimente prin vocea sa caldă. Prin acest volum, apărut la Iaşi, Crina uneşte malurile Prutului şi le aduce aici, la biblioteca Ovidius”.

Liuba CIOBANU, şef-oficiu împrumut

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu