Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 18 mai 2011

DIALOG ÎNTRE GENERAŢII

Recent, în splendoarea verdelui-crud de mai, în cadrul “Săptămânii Uşilor Deschise” la biblioteca “Ovidius” a avut loc un fenomen inedit pentru toţi vizitatorii ei. Cei prezenţi s-au bucurat de o întâlnire spectaculoasă cu prestigioşii actori ai republicii: Dina Cocea, Viorica Chircă şi Iurie Negoiţă.
Întâlnirea a demarat cu îinterpretarea piesei „Actorul”, versuri Adrian Păunescu, cu care tânăra interpretă Natalia Croitoru a delectat publicul, iar refrenul – „...O biet actor, / O biet artist / Rolurile mor / Viaţa e un teatru trist...” – a fost intonat în unison de cei prezenţi.

Activitatea a fost moderată de criticul de teatru Larisa Ungureanu. Ea a adus la cunoştinţă publicului momente din viaţa şi activitatea actorilor invitaţi, şi desigur de rolurile în care ei s-au produs . Actorii sunt o enigmă, iar scena e o magie – spune ea, şi tot ea se întreabă: pe scenă actorii sunt şi buni şi răi, dar cum sunt ei în viaţă? La această întrebare actorii au încercat sa ne răspundă tuturor, depănându-şi amintirile vieţii lor tumultoase.
Scena ne înnobilează, şi ei suntem fideli. Spectatorii ne încarcă de energie, ei ne dau putere - a spus Viorica Chircă.
Cu multă emoţie a povestit despre casa unde s-a născut şi a crescut, despre munca ei prodigioasă în Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”, unde este angajată din anul 1961. A avut apariţii memorabile în multe spectacole, “Eminescu”, “Romeo şi Julieta” etc., spectacolele ce se jucau cu casa închisă la acea vreme. Foarte emoţionant pentru public a fost momentul când dumneaei a recitat o poezie-rugăciune a unui om către Domnul, o rugă de zile senine tuturor.
Minunata şi romantica Dina Cocea a fascinat publicul cu amintirile sale din copilărie. Sa născut în Bucovina de Nord în satul Voloca, în familia lăutarului Ion Cocea.
Cu mult umor şi intelegenţă a povestit despre calea sa lungă spre scenă. Chiar din frageda copilărie îi făcea plăcere să interpreteze mici roluri pe diverse teme. Setea pentru frumos o făcea să parcurgă de mică câte 12 km. pe jos pentru a ajunge la teatrul din Cernăuţi pentru a viziona un spectacol. ”Teatrul cere mari sacrificii, multe renunţări la plăcerile vieţii, dar să mai am o viaţă tot actriţă aş fi – cu tărie afirmă domnia sa.
O carieră ascendentă şi culminantă a avut actorul Iurie Negoiţă. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală „GITIS” din Moscova.
Actorul a jucat multe roluri importante în viaţa sa şi la care ţine foarte mult. Rolul de debut a fost cel al lui Romeo, după piesa lui Sheakspeare. „Mulţumesc pentru această revenire în istorie, profesia de actor este o provocare, o sacrificare, trebuie să dovedeşti mereu că eşti cel mai bun în rolul tău” spune actorul. Iurie Negoiţă lansează un îndemn pentru tineri: Unde nu ve-ţi fi, trebuie să fiţi oameni culţi, să duceţi lumina culturii naţionale.
În special pentru actorul Iurie Negoiţă Natăliţa Croitoru a interpretat cântecul „Un actor grăbit”.
În final tinerii curioşi au asaltat maeştrii cu o mulţime de întrebări, la care dânşii au răspuns cu multă plăcere. Actorul adevărat îl face pe spectator să trăiască, ba chiar să joace la rândul lui acţiunea pe scenă. Precum a spus renumitul actor american Marlon Brando: „Singurul lucru pe care actorul îl datorează publicului e să nu-l plictisească”. Această afirmaţie o putem atribui şi acestei întâlniri emoţionante şi cognitive, în cadrul căreia s-a produs un dialog expresiv şi inteligent între două generaţii de chişinăuieni.
Natalia Cojoharenco, bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu