Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 10 mai 2011

PERSONALITĂŢI MARCANTE ALE CHIŞINĂULUI







Valeriu Gagiu – omul care merge spre soare

Săptămâna uşilor deschise a debutat cu o emoţionantă activitate de comemorare a scriitorului şi regizorului Valeriu Gagiu.
Născut la 1 mai 1938 în oraşul Chişinău, distinsul regizor Valeriu Gagiu s-a stins din viaţă la 21 decembrie 2010. Activitatea de comemorare a fost organizată în colaborare cu Muzeul de Istorie a oraşului Chişinău. Astfel a fost vernisată expoziţia de fotografii din viaţa şi activitatea regizorului Valeriu Gagiu, comentată de Liuba Coşman colaborator al acestui muzeu. Expoziţia a ajutat celor prezenţi, elevi de la liceul „Mihai Viteazul”, studenţi de la Colegiul Politehnic din Chişinău să cunoască vizual file din biografia acestui chişinăuian merituos, care şi-a iubit enorm ţara şi oraşul natal. Acest fapt a fost accentuat de soţia sa, dna Zinaida Timofte, care a readus la zi cuvintele regizorului spuse la nenumăratele chemări de a pleca peste hotare - „Nu-mi văd rostul decât în oraşul meu”. S-a remarcat şi dragostea sa pentru lectură, care a început din primii ani de şcoală şi nu a avut sfârşit.
Colegul de la studioul „Moldova film”, operatorul Ion Chistruga, a menţionat tenacitatea şi creativitatea muncii depuse de Valeriu Gagiu pe parcursul carierei sale, el fiind, de fapt, la temelia cinematografiei naţionale. Ca o recunoaştere a meritelor sale, Valeriu Gagiu a primit titlurile de Maestru emerit al artei din R.S.S.M. (1984), membru de onoare al Academiei Internaţionale de Film "Nika" din Rusia. De asemenea, el a fost decorat cu Ordinul "Drapelul Roşu de Muncă" şi cu Ordinul Republicii (1998), Laureat al Premiului Naţional al Republicii Moldova (1998), Artist al Poporului RM - (2010).
Un grup te tineri de la Colegiul de Construcţii din Chişinău au venit cu un mic recital de versuri dedicate muncii actoriceşti şi regizorale.
Chipul viu al regizorului Valeriu Gagiu a fost resimţit de publicul din sală în momentul vizionării filmului documentar ”Eu am mers după soare”, prezentat de autoare, tânăra regizoare Alina Ciutac.
Margareta Cebotari
bibliotecar principal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu