Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 20 martie 2014

Octavian Țâcu la Biblioteca Ovidius


Despre venirea boxerul olimpic, doctor în științe istorie, profesor universitar, jurnalist și om politic Octavian Țâcu, anunțată pe pagina de socializare a Bibliotecii Publice Ovidius s-a interesat mulți tineri, în prealabil. Și iată că la 20 martie această întâlnire a avut loc. În sală nu mai erau locuri libere. Doar de la Liceul ”Mihai Viteazul” au venit două clase de a noua. Octavian Țâcu le-a propus tinerilor să vorbească despre experiența sa acumulată în SUA. Dar mai întâi, a vorbit despre evoluția lui în sportul mare. El a început să practice boxul la 16 ani. Soarta i-a oferit ceea ce orice sportiv de performanță își dorește cel mai mult - să participe la Jocurile Olimpice.  Or, în 1996, el trece preselecția pentru Jocurile Olimpice din Atlanta, SUA. Această performanță al unui băiat dint-un sat de pe malul Prutului, de a ajunge la cea de a 100-lea ediție a Jocurilor Olimpice, a constituit un act inedit de mândrie națională pentru tânărul stat Republica Moldova. A urmat experiența americană de box profesional. Aici l-a cunoscut pe marele boxer al tuturor timpurilor, Muhamed Ali. Peste un timp revine în țară. Obține titlul de vice-campion al Europei la box. Participă la diferite competiții în 38 de țări ale lumii. Cu toate acestea, este pasionat de istorie, făcându-și doctoratul la Iași. Performanța academică o obține totuși la Chișinău. În 2006 câștigă un concurs și merge în calitate de profesor fulbrai la o Universitate din SUA (anual Statele Unite oferă Moldovei câte 5 burse pentru diferite domenii de studiu). Octavian Țâcu a predat în SUA un curs despre politica externă a Rusiei. A avut ocazia să se cunoască cu Barack Obama, cu alți politicieni americani, cu celebrități din lumea cinematografică a Holywoodului. În Universitatea la care a fost repartizat au activat 21 de celebrități, deținătoare a Premiului Nobel. A avut prilejul să susțină, în diferite orașe, conferințe și prezentări publice. Octavian Țâcu revine la Chișinău cu un bagaj mare de idei. ”America mi-a adus o deschidere totală”,  a concluzionat istoricul moldovean. El s-a destăinuit că ar pleca chiar mâine să activeze în SUA, dar are prea multe de făcut aici, în Moldova. În primul rând, să lupte cu societatea, care este nedreaptă cu tineretul. ”Or, zice politicianul Țâcu, voi știți mai bine ce vă trebuie”.

La încheiere, Octavian Țâcu a prezentat propria carte despre renumitul fotbalist originar din satul Grimăncăuți, Nicolae Simatoc. El a fost unicul român care a jucat pentru FC ”Barselona”; fost vice-campion al Italiei, în componența echipei ”Milan”; campion al Ungariei. Simatoc a trăit în 5 țări din Europa, devenind în anii 50 o personalitate în lumea fotbalului.
Elevii, printre care și sportivi de performanță la kickboxing, judo, fotbal, dans sportiv ș.m.a. i-au adresat diferite întrebări despre sport, dar și din domeniul politic.
Întâlnirea a fost productivă. Octavian Țâcu, a promis tinerilor să-și lanseze următoarea carte despre fotbal la Biblioteca Publică ”Ovidius”. 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu