Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 27 martie 2014

Conferința ”Artizanii Unirii” ne-a unit la Ovidius





La 27 martie, Clubul Tinerelor Talente, condus de jurnalista Zina Izbaș, a desfășurat la Biblioteca ”Ovidius”, conferința ”Artizanii Unirii” dedicată Actului de Unire, semnat la 27 martie 1918 de Sfatul Țării. La conferință au fost invitați: Valeriu Pelivan, descedent al neamului Pelivan, din care a făcut parte și membrul Sfatului Țării Ion Pelivan, dar și sătenii din Răzeni Ion Inculeț și Elena Alistar; doctorul în istorie Veaceslav Stăvilă; elevi de la Colegiul de Construcție; pedagogii Elena Galben, Tatiana Ambroci,  Alina Sandu și Ana Sâlii.
Mai întâi, s-a discutat tema ”27 martie 1918 - preludiul Unirii”, Dnul Pelivan, directorul Colegiului de Construcții a vorbit despre Actul semnat de Sfatul Țării și, mai amănunțit despre cei trei rezeneni / Ion Inculeț, Ion Pelivan și Elena Alistar, despre atitudinea lor față de Patrie și soarta lor de mai departe. El a vorbit și despre cartea sa ”Vatra veșniciei - Răzeni”, care conține și date despre membrii Sfatului Țării, proveniți din acest sat. A urmat discursul istoricului Stavilă, care a lămurit tinerilor, ce s-a întâmplat în Sfatul Țării și ce însemnătate pentru moldoveni a avut Actul Unirii de la 27 martie 1918.
Momentul liric a fost constituit din cântecele chitariștilor Mihail Burlac și Andrei Baltaga, de un trio de fete la la Colegiu. Iar colegii lor au venit cu un colaj de versuri patriotice, care au consemnat Unirea.
Zina Izbaș, inițiatorul Concursului radio ”Ars Adolescentina”, a anunțat condițiile primei etape (eseu), cu genericul ”Bucurați-vă , prieteni, de prieteni și de frați/ Bucurați-vă de-un nume ce vi-i dat ca să-l purtați”.
 
La încheiere, Veaceslav Stăvilă le-a propus tinerilor să-și închipuie că sunt ”membri ai Sfatului Țării”, punând la vot Actul Unirii. Tinerii au votat unanim Actul istoric.   
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu