Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 26 noiembrie 2013

Clubul „Café littéraire” – Biblioteca „Ovidius” şi Facultatea de Litere, ULIM în ospeţie la potenţialii studenţi de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asach”

Natalia Ghimpu,
Biblioteca „Ovidius”

17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua Internaţională a Studenţilor în anul 1941, de către Consiliul Internaţional al Studenţilor, ca urmare a evenimentelor din 1939, desfăşurate la Praga. Atunci 9 studenţi şi-au pierdut viaţa, iar alţi peste 1200 au fost trimişi în lagăre de concentrare.  Din cauza presiunilor exercitate de mişcările naziste, un numeros grup de studenţi a protestat în faţa Universităţii din Praga, după ce, la data de 11 noiembrie 1941 Jan Opletal, un student al Universităţii de medicina, a fost omorât în timpul unei demonstraţii anti-naziste.
În anul acesta   Clubul „Café littéraire”, cu statut de colateral la Biblioteca „Ovidius” şi Facultatea de Litere, ULIM au  ajuns la un consens comun de a marca acest eveniment printr-o prezentare extramuros la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”. Gazda a fost biblioteca liceului unde au fost preţenţi liceenii claseror a 12-a, clase francofone. Activitatea a demarat cu prezentarea activităţii Bibliotecii „Ovidius”, s-a discutat despre potenţialul documentar, despre serviciile, despre activităţile cultutal/didactice ale bibliotecii etc. Sa accentuat şi parteneriatele bibliotecii cu deverse instituţii didactice şi despre produsele în rezultatul colaborării şi concret în cazul dat despre Clubul „Café littéraire”, clubul dominat în mare parte de studenţi. A fost prezentat un material fotografic de la şedinţele clubului pentru a incita liceenii de a deveni membri.

Activitatea a urmat cu prezentarea clubului de coordonatorul său, Ghenadie Râbacov care a povestir că membru poate să devină oricine ce scrie versuri sau proză şi doreşte să se afirme în postură de traducător. S-a accentuat că în cadrul clubului predomină o atmosferă de prietenie şi susţinere ajutându-se şi corectându-se reciproc în momentele dificile de creaţie. Ca prezentarea să devină mai credibilă unii dintre memdrii clubului au prezentat în Power Point, imagini de la diferite întruniri ale clubului fiind comentate cum apreciază ei succesele obţinute în cadrul lui. Deasemenea un grup de studenţi au prezentat artistic prin îmagini în Power Point, printr-un recital de poezii şi cântece  cum ei îşi petrec timpul liber. Ghenadie Râbacov a ţinut să prezinte şi Caterda Filologie Romanică „Petru Roşca”, ULIM. Scopul a fost ca liceenii văzând şi ascultând realizările studenţilor în cadrul proceselor de studii şi cum sunt organizate diverse activităţi culturale în timpul liber vor decide să devină studenţi la ULIM. Întâlnirea a avut o notă pozitivă/lejeră de discuţii şi toate discuţiile au fost în limba franceză. La finele activităţii am îndemnat liceenii să ne viziteze biblioteca, să devină membrii Clubul „Café littéraire” şi le-am urat succese să devină studenţi la instituţiile alese.



:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu