Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 13 iunie 2012

LECTURILE VERII

LANSARE DE CARTE

În cadrul programului „Lecturile verii” vă invităm joi, 14 iunie 2012, ora 10.00, în sala de referinţe a bibliotecii „Ovidius” la lansarea cărţii „Faţa soarelui: povestiri pentru copii” (Chişinău, 2012). Autoarea cărţii este cunoscuta interpretă Maria Mocanu.





Fişă informativă

Maria Mocanu de-a lungul carierei sale, a desfăşurat o activitate multiplă: pedagogică, ştiinţifică, artistică şi jurnalistică. A lucrat ca profesoară şcolară în satul Manta, raionul Cahul. În calitate de cercetătoare ştiinţifică, a efectuat expediţii folclorice în ţară şi în străinătate. A editat cărţile „Giurgiuleşti. Monografie etnofolclorică”, „Lin-pelin”, culegere de folclor, „Interviuri în do major”, „Colinde din sudul Basarabiei”. A fost realizatoare de emisiuni la mai multe posturi de radio şi televiziune.
Activitatea ei de bază însă o constituie cea de interpretă de muzică folk şi de muzică populară. A debutat cu muzică folk în 1980, la Radio Moldova. Este deţinătoarea Marelui Premiu la Festivalul Internaţional de muzică folk „Galbenă gutuie” (Chişinău, ediţia I, 1991), laureată a Concursului republican de romanţe „Crizantema de Argint” (2004). A mai luat premii şi la alte festivaluri din ţară şi de peste hotare. A înregistrat un album audio de muzică folk („Spune-mi ceva”) şi altul de colinde populare şi de autor („Sus, mai sus, pe lângă cer”), precum şi CD-urile „Ce să fac eu dorului?”, „Dorul de mine s-a prins” (muzică populară), „Vă colind Colindul Mare” (colinde), „Secunda care sunt eu” (muzică folk) ş.a.
În anul 2010, prin decret prezidenţial, Mariei Mocanu i-a fost conferit titlul onorific „Artistă a Poporului”.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu