Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 7 iunie 2012

LECTURILE VERII

Întâlnire cu scriitorul Nicolae Popa

Copiii de la tabăra cu sejur de zi de la Liceul „Mihai Viteazul” au fost foarte entuziasmaţi când i-am invitat la o discuţie cu scriitorul Nicolae Popa, autorul cărţii „Marele Ciulică”, deoarece aceasta a fost Cartea - Surpriză a Salonului Internațional de Carte pentru Copii şi Tineret din Chişinău 2012. Mulţi elevi aveau cartea şi desigur doreau să cunoască mai îndeaproape autorul ei. Emoţiile acestei întâlniri au copleşit nu doar publicul. Poet, prozator şi publicist cu renume Nicolae Popa, doar mai recent a început să se adreseze prin cărţile sale şi copiilor. Şi o face cu mare succes.
 Chiar prima carte a sa pentru copii cu enigmaticul titlu „Balcoane cu elefanţi”, apărută în anul 2011, a fost desemnată drept Cartea Anului şi a obţinut Marele Premiu în cadrul ediţiei din anul trecut a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret. Deci, scriitorul a cucerit deja sufletele copiilor care i-au citit cărţile. Totuşi este dornic de a vedea şi a mai asculta micii cititori aflându-se faţă în faţă, privindu-se ochi în ochi. Şi preia, în mare măsură, curiozitatea pe care o citeşte în aceşti ochişori, provocându-i la cunoaşterea informaţiilor noi despre eroii poveştilor sale.
Copiii au aflat care este deosebirea dintre o minciună şi o poveste, de ce eroii inventaţi de el sunt deseori trişti, cum au apărut aceşti eroi fantastici – elefănţeii Plastilică, Burtică şi Brumărel, ce merite are Ciulică de a ajuns Marele Ciulică. El i-a invitat pe copii să fie atenţi la cele ce se întâmplă în jurul lor, împreună cu ei făcând pâlnii cu palmele la urechi, demonstrând ce înseamnă să-ţi ciuleşti urechile şi să auzi cele mai mici sunete. Şi copii au devenit îndată atenţi. Desigur Marele Ciulică, fiind din poveste, avea puteri miraculoase, auzea şi simţea ce se întâmplă în lumea întreagă.O pădure de mânuţe ridicate pentru a adresa o întrebare scriitorului, ne-a demonstrat că avem de a face cu copii curioşi. Eu au dorit ca scriitorul să le povestească cînd a scris prima carte, în câţi ani scrie o carte, dacă a călătorit în alte ţări şi ce i-a plăcut acolo? Multe întrebări neaşateptate au adresat scriitorului cititorii noştri. Aflând că are o colecţie de elefânţei din plastilină, l-au întrebat dacă îi place şi tehnica origami?

Copiii au promis că vor citi neapărat despre isprăvile năzdrăvane ale lui Plastilică şi Ciulică, dorind neapărat să facă o fotografie împreună cu scriitorul Nicolae Popa.
În încheiere le-am spus copiilor ce le doreşte lor scriitorul Nicolae Popa, fapt aflat de mine dintr-un interviu al său, şi anume: nu vă grăbiţi să ajungeţi maturi, trăiţi-vă frumos şi cu folos anii copilăriei !



Publicat de Margareat CEBOTARI,

bibliotecar principal.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu