Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 3 mai 2012

Omagierea scriitorului Spiridon Vangheli

Omagierea prozatorului, poetului, traducătorului si editorului Spiridon Vangheli a avut loc recent la Biblioteca „Ovidius” în cadrul Conferinţei literare cu genericul: Spiridon Vangheli – poet prin excelenţă a universului copilăriei. Activitatea a fost organizată în colaborare cu Direcţia Generală Educaţie Tineret şi Sport din municipiul Chişinău. Moderatorul evenimentului a fost Elena Butucel, directorul bibliotecii, care a prezentat pentru început unele date biografice şi merituoasele lucrări ale scriitorului.

Despre Spiridon Vangheli se poate vorbi cel mai frumos prin creaţia sa. Aceste momente de revelaţie au fost aduse de elevii Liceului „Ginta Latină”, veniţi împreună cu bibliotecara Aurelia Danilache şi profesoarele Tatiana Postolache şi Maria Stratan. Ei au prezentat un spectacol minunat din cartea „Băieţelul din coliba albastră”. Cu surprize au venit şi elevii liceului „Onisifor Ghibu” împreună cu bibliotecara Olga Marinescu, care au prezentat sceneta „Băiatul mamei”. Copiii s-au manifestat ca nişte actori adevăraţi, prezentându-şi rolurile foarte bine şi simţindu-se foarte importanţi şi responsabili în acelaşi timp.

Fascinante au fost lucrările prezentate de Cristina Dumitraşco, elevă la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, care a venit cu mai multe impresii ale colegilor despre povestirile citite. Toate acestea fiind adunate şi înserate în câteva cărţulii făcute de copii, cu un design foarte frumos, chiar şi forma cărţii nu era în format obişnuit. Copiii şi-au manifestat creativitatea şi inventivitatea lucrând la alcătuirea acestor cărţulii fiind îndrumaţi şi de dna bibliotecară Tatiana Palamarciuc. Prin aceste lucruri extraordinar de frumoase, prezentate cu multe emoţii şi satisfacţii copiii ne-au convins că povestirile lui Spiridon Vangheli sunt citite şi îndrăgite de ei.

Scriitorul Victor Prohin, fiind şi prietenul protagonistului a mărturisit mai multe lucruri interesante referitor la creaţia autorului. Despre lucrurile fireşti redate atât de frumos în povestiri cum ar fi relaţiile între copii şi maturi; despre calităţile frumoase care trebuie să le aibă un copil „… energia pozitivă de care e pătrunsă această proză, care parcă vrea să răzbată la lumină. Sunt multe cărţi minunate pentru copiii, dar pe care le citim o singură dată, dar cărţile lui Spiridon Vangheli le citim de mai multe ori pentru că conţinutul este format din mai multe amănunte la care trebuie să revenim”.

Scriitorul Ion Iachim a menţionat: „… Este foarte bine citit şi înţeles nu doar în arealul nostru românesc, dar şi de alte popoare, venind scriitorul cu personajul său foarte îndrăgit de copii Guguţă, care i-a adus marele succes literar”.

Pentru mulţi dintre cei prezenţi în sală şi copii, şi maturi, povestirea „Copiii în cătuşele Siberiei” i-a impresionat enorm. Dna Guzun, bibliotecară la Liceul „Ion Creangă” ne-a mărturisit cu mari emoţii că eroul principal din această povestire este chiar bunicul ei.

Activitatea în sine a fost plină de emoţii şi cu impact asupra celor prezenţi prin cărţile prezentate, scenariile, informaţii şi mărturiile sincere aduse scriitorului Spiridon Vangheli.

Aducem mulţumiri scriitorului pentru operele scrise şi îi dorim LA MULTI ANI!
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu