Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 28 noiembrie 2011

Purtaţi pe aripile muzicii


...Noiembrie. E timpul ultimilor frunze... E feeria toamnei....
La biblioteca „Ovidius” de curând s-a desfăşurat un eveniment deosebit de frumos, un recital de muzică la chitară cu genericul „Folk fără de vîrstă” ce a avut loc În cadrul clubului „Tinere talente”, condus de Zina Izbaş. La eveniment au participat interpreta de muzică folc Maria Mocanu, formaţia din Bălţi „Osigan”, interpreta Natalia Croitoru ce recent si-a lansat tot în spaţiile bibliotecii un CD muzical „Metarmofoze” şi elevii liceului teoretic „Nicolae Sulac”. Publicul prezent în sală format din elevii colegiului tehnologic, colegiul de comerţ, colegiul politehnic şi colegiul de arte plastice „I. Plămădeală”, şi-au deschis larg inimile şi sufletele pentru a savura minunata muzică la chitară şi vocile superbe ale interpreţilor, care în combinaţie au format un mănunchi de sunete împletite frumos şi au creat o deosebită aură în sală.
Prima melodie care a răsunat în sală a fost piesa interpetată de Natalia Croitoru „Îndemn” pe versurile Zinei Izbaş, muzică creaţie proprie.
Moderatoarea activităţii Zina Izbaş a prezentat auditoriului doi tineri prezentatori Iulia Mazilu şi Sandu Scobioală de la emisiunea „Semnal Junior”. Ei au realizat împreună un proiect, o emisiune pentru cei tineri „Cabare cu de ce?” . Doamna Z. Izbaş le-a dorit tinerilor audienţă în creştere şi emisiunea să ajungă în top.
Prezentă la activitate, distinsa interpretă Maria Mocanu a vorbit celor din sală despre începuturile muzicii folk în Basarabia, despre începutul carierei sale muzicale.
„Mă bucur să văd atâţea tineri pasionaţi de muzica folc - a rostit domnia sa, şi nu cred că e adevărat că folkul a cedat altor genuri muzicale. Am început să cânt muzică folk fiind îndrăgostită de poiezie. Citind poiezii, vroiam s-o audă şi alţii şi aşa s-a născut primul meu cîntec. Eram pasionată de interpreţii cenaclului „Flacăra” înfiinţat de Adrian Păunescu şi de acolo mă inspiram mult”. Cîntăreaţa i-a îndemnat pe tineri să studieze, să selecteze şi să acumuleze cît mai multe cunoştinţe, iar pentru cei ce scriu versuri e foarte important să fie convingători în ceea ce fac. Apoi a urmat cadoul muzical piesa „De-ar fi dorinţă” pe versurile lui G. Vieru, interpretată de Domnia Sa.
În continuare a evoluat formaţia „Osigan” alcătuită din fraţii Oleg, Ion şi Sergiu Gandrabura originari din oraşul Bălţi. Interpreţii au descifrat publicului intrigat geneza numelui formaţiei. Denumirea grupului este alcătuită din iniţialele numelor fraţilor şi urmat de prenume. Repertoriul formaţiei este compus din 16 piese pe versurile lui Grigore Vieru şi Mihai Eminescu. Tinerii au delectat auzul celor prezenţi cu o piesa plină de optimism din primul album „O zi de viaţă”. Aplauzele furtunoase i-au încurajat sa ne mai interpreteze două piese de dragoste „Dorul pe buze se leagănă” şi „Sărut pe buzele de ceai” muzica şi versurile le aparţine.
Muzica e un har Dumnezeesc, cu ea se umple sufletele tuturor, muzica folk e o stare deosebită, e ceva ce îţi readuce ecilibrul sufletesc şi acest lucru ne-a fost dovedit de cei ce au participat la acest recital. Au contribuit la această stare şi picturile vernisate în sală. Gama coloristică, muzica minunată au fost o combinaţie artistică perfectă. Următorii interpreţi au fost elevii liceului „Nicolae Sulac” care au interpretat piesa „Dacă ploaia sar opri...”, refrenul a fost intonat de toţi cei prezenţi în sală.
Manifestarea a fost încheiată de directoarea bibliotecii „Ovidius” Dna Elena Butucel, care a mulţumit celor care au evoluat şi celor care au ascultat în deosebi Dnei Mocanu pentru lecţia de folk şi Dnei Izbaş pentru colaborarea fructuoasă. „Ne-am alinat urechea cu muzica de strună de chitară şi versuri frumoase şi melodioase” şi le-a dorit tinerilor ce şi-au etalat talentele la recital „Mult succes şi realizări în creaţie”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu