Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 4 noiembrie 2011

CHIŞINĂU – 575 DE ANI

CHIŞINĂUL ÎN LITERATURĂ
Aniversarea a 575 ani de la prima atestare documentară a Chişinăului s-a regăsit din plin în activităţile filialei „Ovidius” a BM „B. P. Hasdeu”. O multitudine diversă de activităţi au fost organizate cu acest prilej: cercetări literare, programe de lectură, manifestări culturale, ore de informare, concursuri de eseuri şi de desen.
Toate filialele şi-au adus aportul şi la elaborarea minunatei antologii „Chişinăul în literatură” care ne prezintă poezii, fragmente din proză dedicate Chişinăului. Fiecare filială a cercetat în colecţiile sale şi a depistat informaţia la tema dată. De asemenea am avut o bună colaborare cu scriitorii, lingvistii şi alţi oameni de cultură din sectorul Centru al Chişinăului, pe care i-am informat despre această cercetare literară şi le-am solicitat să prezinte ce au scris despre Chişinău. Volumul cuprinde simbolic 575 de pagini. Tot aici au fost incluse şi eseurile cele mai bune rezltate în urma concursului „Chişinăul în 575 de cuvinte” organizat de BM „B. P. Hasdeu”. Filila „Ovidius” a prezentat mai multe eseuri ale cititorilor noştri, selectate în urma concursului la nivel de filială. Şi iată că ne bucurăm şi aducem felicitările de rigoare celor două câştigătoare ale acestui concurs, cititoare ale filialei noastre, ale căror eseuri au fost publicate în antologie: „Chişinău – frumoase amintiri” de Tatiana Antocel şi „Castelul de apă” de Nina Bejan.
La 13 octombrie în sala de lectură a BM „B. P. Hasdeu” a avut loc lansarea antologiei „Chişinăul în literatură” la care au fost invitaţi autorii lucrărilor literare incluse în carte, care au primit în dar câte un volum cu autograf special (ex-libris) din partea BM „B. P. Hasdeu”. Doi actori au citit cu multă tandreţă şi duioşie versuri şi proză dedicate Chişinăului. În acea atmosferă de sărbătoare a avut loc şi premierea câştigătorilor concursului de microeseuri „Chişinăul în 575 de cuvinte”.
Astfel Tatiana Antocel
a obţinut Diploma pentru locul trei, iar Nina Bejan a primit Diplomă de menţiune pentru participare la concurs. Dar cea mai de preţ este satisfacţia morală şi mândria pentru că şi-au văzut rodul muncii lor intelectuale publicat alături de nume notorii în literatura noastră.
Felicităm tot colectivul BM „B. P. Hasdeu” care a reuşit să vină în faţa chişinăuienilor cu „O contribuţie deosebită la zestrea culturală a Chişinăului”, astfel apreciind acest volum în studiul introductiv dna. Lidia Kulikovski, director general BM.
Desigur această antologie va fi de folos utilizatorilor de toate vârstele dornici de a afla cum este elogiat, cântat, iubit, apreciat Chişinăul nostru drag.

Un comentariu: