Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

duminică, 15 ianuarie 2017

Eminescu și Natura

Unde ești copilărie, Cu pădurea ta cu tot? În creația eminesciană viața pulsează prin arbori: „Pare că și trunchii mândri poartă suflete sub coajă”. Astfel, Micii Cercetători Ecologiști au început activitatea, cu un moment poetic, un dialog între eul liric și natură. În opera Luceafărului nostru, pădurea este vie, codrul devine ființă cu care poetul comunică. Pornind de la acest spațiu plin de taină, de necunoscut, Echipa verde prin intermediul figurii de stil, personificarea, au comunicat cu lumea tainică a copilăriei Lui Mihai Eminescu, O lume, unde anii se par ca clipe, clipe dulci se par ca veacuri, acolo unde spațiul și timpul sunt absolute.
Experimentele demonstrate la lecția de Educație ecologică au avut ca scop să învețe copiii să descopere lucrurile simple care-i înconjoară. Au testat existența amidonului în alimente: pâinea de secară, pâinea de tărâțe, brânza de vaci, ketchupul și alte produse. Amidonul este sursa principală de carbohidrați, furnizorul glucozei, administrându-l, luăm porția de energie de care are nevoie organismul. Iar amidonul modificat poate fi o sursă de energie periculoasă, care declanșează tulburări ale tranzitului intestinal și deficitul de atenție. Cum îl testăm în alimente? Foarte simplu, cu ajutorul iodului. Al doilea experiment realizat ne-a demonstrat că în urma amestecului bicarbonatului de sodiu cu oțetul se elemină dioxidul de carbon. CO2 este un gaz prezent în atmosferă, mai greu decât aerul, astfel acesta ajută la stingerea focului. Al treilea experiment: în urma substanțelor chimice, Permanganatul de sodiu cu peroxidul de hidrogen, se elimină O (Oxigenul), astfel un chibrit aprins, apoi stins, datorită gazului se reaprinde. Oxigenul este gazul prezent în atmosferă care ne ajută la respirație. Iar cel mai dulce experiment i-a răsfățat pe Micii Cercetători cu o Fanta de casă. Sucul de portocale, sucul de lămâie, apa carbogazoasă, zahărul și ingredientul special: mierea de tei care ne-a amintit de mireasma Teiului lui Eminescu, au fost ingredientele speciale pentru prepararea băuturii răcoritoare.

De asemenea, Echipa verde a fost delectată cu câteva trucuri de magie a la Alexandru, magician în devenire. Micul cercetător a destăinuit câteva secrete din lumea magiei. Iar fratele Grigore a demonstrat mămicilor și bunicilor prezente la activitate cum să scapi de facturile de plată, transformându-le, efectiv, în bani. Pe această notă de inocență copilărească Echipa verde și-a luat rămas bun până luna viitoare, mai exact a treia duminică din februarie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu