Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 18 august 2015

Semne de carte și biblioteci

Balzac obișnuia să bea 50 de cafele pe zi, iar Beethoven 60 de boabe la o ceașcă

Cafeaua este cunoscută a reîmprospăta activitatea cerebrală, ajutând la o mai bună concentrare. În plus, ritualul de preparare al cafelei servește drept o poartă de acces către creativitate. Acesta pare să fie și motivul pentru care geniile au devenit dependente de cafea.
 "Cafeaua alunecă încet în stomac și deodată agitația generală se declanșează. Ideile încep să mărșăluiască precum batalioanele Marii Armate (a lui Napoleon - n.r.) pe câmpul de luptă și începe bătălia. Amintirile încep să se desfășoare în galop ca aduse de vânt. Cavaleria ușoara a comparațiilor desfășoară o sarjă magnifică, artileria logicii își mobilizează trenul și muniția, valuri de profunzime se declanșează precum muschetele. Hârtia începe să se acopere cu cerneală; căci bătălia a început și se va sfârși în torente de lichid negru, la fel cum bătăliile adevărate sfârșesc în dâre imense de praf de pușcă", nota Honore de Balzac în "Plăcerile și Neplăcerile Cafelei".
Beethoven număra boabele de cafea, pentru o doză precisă
Cafea este ceea ce îi reunește pe Beethoven și Proust, Glenn Gould și Francis Bacon, Jean-Paul Sartre și Gustav Mahler, potrivit slate.com.
Balzac obișnuia să bea aproximativ 50 de cafele pe zi, astfel că, la 51 de ani, a murit de insuficiență cardiacă.
Potrivit slate.com, cartea "Vrăjitorul din Oz" a fost scrisă de Frank Baum, care își începea ziua cu patru sau cinci cești de cafea tare cu frișcă și zahăr înainte de micul dejun.
Matematicianul Paul Erdos lucra ore întregi alimentându-se cu espresso și tablete de cafeină. "Un matematician este o mașină pentru a transforma cafeaua în teoreme", spune Erdos.
David Lynch, purtător de cuvânt internațional pentru MT, ajungea la șapte cești de cafea pe zi.
Modul de preparare al cafelei, ritualul neobișnuit
Alți artiști consumau cantități moderate de cafea, dar aveau ritualuri elaborate de pregătire. Micul dejun a lui Beethoven consta în cafea, pe care el însuși o făcea cu mare grijă. Beethoven considera că o cafea este bună dacă are 60 de boabe de ceașcă și obișnuia să numere boabele pentru o doză precisă.
Filozoful danez Soren Kierkegaard "a avut propriul său mod, destul de ciudat, de a bea cafea", potrivit biografului Joakim Garff. Consuma cafea cu foarte mult zahăr, Garff   susținând că făcea în cafea "o piramidă albă de zahăr".                                                                                                                     (www.dcnews.ro)


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu