Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 13 august 2015

13 august - Ziua Internationala a Stângacilor

  Anual, la 13 august se sărbătorește la nivel internațional Ziua Internațională a Stângacilor. Inițiată în 1976 de organizația „Lefthanders International”, are ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultățile și frustrările cu care stângacii se confruntă în viața de zi cu zi.
  Pentru stângaci, existența este dificilă într-o lume a dreptacilor; robinetele, instrumentele muzicale, aparatura electro-casnică, mouse-ul calculatorului, totul pare construit pentru utilizarea lor exclusivă de către dreptaci. De asemenea, organizatorii doresc să determine firmele producătoare de articole casnice, să ia în considerare și nevoile stângacilor atunci când creează design-ul produselor.
 Sărbătoarea cuprinde meciuri, activități distractive, concursuri. Dictatura dreptacilor va fi abolită pentru o zi și toți participanții vor încerca să fie „stangaci” pe parcursul manifestărilor.
  Până în prezent, nu s-a descoperit o explicație științifică definitivă pentru folosirea prioritară a mâinii stângi în locul celei drepte, dar se presupune că este o problemă genetică. Aproximativ 13 la sută din populația globului este stângace.
   Există numeroase superstiții în legătură cu stângacii: în iconografia creștină, diavolul este înfățișat ca fiind stângaci, spiritele rele se furișează peste umărul stâng și tocmai de aceea se aruncă sare, vărsarea solniței înseamnă ghinion și acesta poate fi contracarat doar prin aruncarea unei cantități mici de sare peste umărul stang; dacă te mănâncă palma dreaptă primești bani, dar dacă te mănâncă palma stângă, atunci dai bani; dacă ți se bate ochiul drept, te întâlnești cu un prieten, dacă ți se bate cel stâng, vezi un dușman; dacă pleci într-o călătorie cu piciorul stâng, vei avea ghinion, etc.
   Printre cei mai cunoscuți stangaci se numără: Iulius Cezar, Charlie Chaplin si Barack, prințul William al Marii Britanii, Marilyn Monroe, Leonardo da Vinci, Jimi Hendrix, Martina Navratilova, Nicole Kidman, Barack Obama, actualul președinte al SUA.


                                                                       documentar Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu