Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 15 ianuarie 2014

Noi îl avem pe Eminescu-n suflet
La 15 ianuarie toată suflarea românească sărbătorește nașterea Luceafărului literaturii noastre. Fiecare popor își are Eminescul său: nemții îl au pe Ghete, rușii - pe Pușkin, ucrainenii - pe Șevcenco, englezii - pe Shakespereare, francezii  pe  Baudelaire. Noi îl avem pe Mihai Eminescu.

La 15 ianuarie s-au împlinit 164  ani de la naşterea marelui poet. Începând  cu anul 2013, data de 15 ianuarie este declarată  
Ziua Naţională a Culturii (Instituită prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 74 din 12.04.2012).


Biblioteca Ovidius semnifică acestă dată prin organizarea a 3 expoziții de carte: ”La steaua care-a răsărit...” (oficiul copii), ”Eminescu  e dorul nostru extraordinar și plenipotențiar de infinire (Traianus)” (secția împrumut la domiciliu, maturi) și ”Eminescu - Luceafărul mereu aprins al literaturii române” (sala de lectură).
Pentru această zi  sunt programate următoarele manifestări eminesciene: Comunicare ”Date din viața Marelui Eminescu” pregătită de bibliotecatra Aglaia Iepure și Ariadna Munteanu, elevă în clasa a III-a, de la Liceul Teoretic ”Mihai Viteazul”; Prezentarea cărții ”Viața ilustră a poetului nemuritor”, autor Boris Crăciun; la ”Ora Poveștilor” ( generic lunar ”Sertarul cu poveștile lui Mihai Eminescu”) se va lectura povestea eminesciană ”Frumoasa lumii”.

 
Câteva amănunte mai puțin cunoscute din viața marelui poet
1. În copilaria sa, Mihai Eminescu (pe atunci Eminovici) obișnuia să își sperie tatăl într-un mod cam bizar. Băiatul mergea în padure să prindă șerpi și-i punea de vii în apropierea casei sale. Apoi își chema tatăl să vadă “ce pasăre a prins” și statea deoparte râzând când bărbatul dadea față în față cu reptilele suparate...
2. La 25 februarie/9 martie 1866, revista Familia din Pesta publica poezia “De-aș avea…”, scrisă de un debutant pe nume Mihai Eminovici; Iosif Vulcan, directorul revistei, i-a schimbat însă numele din Mihai Eminovici în Mihai Eminescu, nume pe care poetul l-a adoptat imediat și l-a păstrat pentru totdeauna. Dar, probabil ca stiai asta deja… Știai însă si faptul că revista mai există și azi!?
3. Care este inspirația din spatele poeziei “Pe langa plopii fără soț”? În vremea in care Eminescu a scris poezia respectivă, era îndrăgostit de Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca și verișoara lui Caragiale. Domnișoara avea casa pe strada Cometa nr 6, o stradă încadrată de plopi, pe care Eminescu i-a numărat și a observat că ii dă un număr fără soț, scrie lovendal.net.
4. In ciuda problemelor sale de sanatate, Mihai Eminescu a scris poezii până in momentul morții. În buzunarul de la haina pe care o purta in momentul mortii, se aflau, scrise de mână, poeziile Viata si Stele in cer.
5. Există un singur  film despre viața lui Mihai Eminescu. Este vorba de serialul  Luceafarul, regizat de Emil Loteanu, și aparut in anul 1987 la Chișinău.

Omagiile noastre

La Marele Poet pornesc să vin


La Marele Poet pornesc să vin,
Și-mi i-au la drum cu mine și copiii,
Am îndemnat la cale și-un vecin,
Și-ncă prieteni din copilărie.

Nu-mi pasă că n-am bani și timpu-i rău,
Nu vreau să cumpăr drumul spre lumină,
Poetului i-a fost cu mult mai greu,
Iar el n-a încetat ca să ne vină.

Și-o să mă-nchin la chipul lui de Zeu,
Cu evlavie, cum o fac creștinii,
Să simtă, ca și mine, fiul meu,
Din veacu-i Eminescu cum ne vine.

Să simtă, ca și mine, fiul meu,
La Marele Poet când mă pornesc să vin...

                                                                 Ion Borș, or. Dubăsari, 1988

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu