Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 27 ianuarie 2014

Jurnalul Bibliotecarului de CRUDU, Dumitru. Recenzie.

Jurnalul Bibliotecarului de CRUDU, Dumitru.  Chișinău: Grafema Libris, 2013. 83 p.
Impresii de lectură
Am citit cu un deosebit interes Jurnalul Bibliotecarului de Dumitru Crudu, participând la prezentarea volumului, lecturând și analizând această carte. Titlul lucrării este sugestiv. Autorul redă prin intermediul Jurnalul Bibliotecarului “agenda” sa personală de serviciu, activitatea de zi cu zi din cadrul Bibliotecii “Ștefan Cel Mare”, unde este angajat. Prin intermediul acestui instrument, Dumitru Crudu ne familiarizează cu domeniul său de activitate, începând cu prima zi de serviciu și până în prezent. Un lucru util pentru noi, colegii, dar și pentru cei din afara sistemului. Astfel, avem posibilitatea de a cunoaște mai în de aproape activitatea acestor instituții cultural-educative. Istorioarele și momente memorabile din viața bibliotecii, care  îl fac pe scriitor să experimenteze,  să observe noi comportamente. Scriitorul pare a fi foarte modest, emotiv, un bun observator etc. Modest îl întâlnim atunci când dialoghează cu grupul țintă, dar totodată un personaj care își dorește să-și atingă cu orice preț scopul primordial: scriitor-cititor; utilizatori permanenți în bibliotecăutilizatorul-lectura. Atitudinea dumnealui față de  personalul bibliotecii din subordine  tinde să fie colegial, de la egal la egal. Limbajul pe care îl folosește scriitorul este ușor de înțeles. Emotiv îl descoperim atunci când se întâlnește cu noi personaje.
Dumitru Crudu este asemeni unui expert care urmărește și scoate în permanență la suprafaţă cărțile ne citite. În ceea ce priveşte grupul țintă, autorul  se străduie să-l cunoască îndeaproape și manifestă un comportament amiabil, amical, sociabil, comunicabil. Mediul în care activează autorul este unul personalizat, cum am menționat mai sus, dorește să-și atingă scopurile propuse. Viața noastră este ghidată de două forțe: rațiunea și emoțiile. În jurnalul lui Dumitru Crudu se întâlnesc ambele forțe - atât rațiunea cât și emoțiile, la care se mai adăugă și acea libertate, curaj de transpunere, de oglindire a faptelor, a evenimentelor, care au loc pe parcursul serviciului.
Consider că cel mai important rol strategic al managerului constă în a asigura continuitatea organizării muncii! Cu siguranță că orice manager bun își dorește acest lucru, inclusiv și autorul Jurnalului, bibliotecarul Dumitru Crudu.

 Realizat: Aglaia IEPURE