Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 23 mai 2013

Ziua Mondială a Diversităţii Culturale la Biblioteca „Ovidius”

Natalia Ghimpu, 
Șef Oficiu
Organizaţia Naţiunilor Unite defineşte conceptul de minoritate etnică ca „grupul de cetățeni ai unui stat, care constituie o minoritate numerică şi împărtășesc caracteristici etnice, religioase sau lingvistice care diferă de cele ale majorității populației, între aceștia existând un sentiment de solidaritate motivată din punct de vedere implicit de o voință colectivă de a supravieţui şi al căror scop este acela de a obţine egalitatea cu majoritatea atât din punct de vedere factual, cât şi legal”. Termenul de minoritate naţională se referă la un grup etnic care este în inferioritate numerică în cadrul unui anumit stat independent.
Republica Moldova găzdueşte dinerse comunități etnice ce formează dinerse stereotipurile etnice - cu tradiţii culturale, lingvistice şi religioase specifice, calităţile morale, fizice etc. Minorităţile naţionale conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova numără 22 la sută din toată populaţia (conform recensământului din 2004). Drepturile minorităţilor etnice sunt prezervate conform cadrului legal prin Legea Nr. 382 din  19.07.2001 „Cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale şi la statutul juridic al organizaţiilor lor”, publicată: 04.09.2001 în Monitorul Oficial Nr. 107, art Nr: 819.
Ziua de 21 mai este nominalizată ca Ziua Mondială a Diversităţii Culturale pentru Dialog şi Dezvoltare, instituită de ONU în 2002 (Rezoluţia 57/249 – pentru a întări potenţialul cultural ca metodă de a atinge prosperitatea, dezvoltarea durabilă şi pacea dlobală). La Biblioteca „Ovidius” în această zi a avut loc o masă rotundă cu reprezentanţi ai monorităţilor naţionale – în persoana domnului Iacob Mişcoi, care ne-a povestit despre unele momente specifice ale romilor. Cei prezenţi au pus şi deverse întrebări la care Domnul Iacob Mişcoi a răspuns cu plăcere. Întâlnirea a derulat într-o atmosferă plăcută la care am aflat multe lucruri noi şi interesante.




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu