Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 23 ianuarie 2013

PROPUNEM, CITIM, DISCUTĂM


Vieți secrete autor Tatiana de Rosnay - Impresii de lectură

    
    Fiind o înrăită admiratoare a romanului secolului XXI, am ajuns într-o bună zi la biblioteca ”Ovidius” unde am fost atrasă de titlul romanului ʻʻVieţi secreteʼʼ. Am intuit din start că în urma lecturii voi descoperi ceva senzaţional. Nu am dat greş. Încărcat de semnificaţii şi bine definit, titlul a constituit prima treaptă ce i-a asigurat succesul mondial romanului, cât şi scriitoarei acestuia Tatianei de Rosnay.
    Antoine Rey este unul din personajele principale ale romanului ce doreşte să stabilească echilibrul favorabil între el şi membrii familiei sale, în relaţia pe care o are cu copiii săi adolescenţi. Toată drama demarează odată cu excursia pe insula Noirmoutier, organizată de către Antoine ca surpriză pentru sora sa Mélanie cu ocazia împlinirii celor 40 de ani. Crezând că astfel va trezi surorii sale şi lui însuşi amintiri plăcute din perioada când erau o familie fericită, petrecându-şi zilele de vacanţă fericiţi alături de Clarisse(mama lor), Blanche(bunica), Robert(bunicul) şi Solange(mătuşa, sora tatălui). Destăinuirea sa este profundă:ʻʻNoirmoutier era şi simbolul perfecţiunii tinereţii şi al acelor zile fără griji, când vacanţa de vară părea nesfârşită, când simţeai că vei avea 9 ani veşnic. Când nimic nu era mai promiţător decât o zi perfectă la plajă, cu prietenii. Când şcoala era la un secol depărtare.ʼʼ     Itinerarul călătoriei spre locurile copilăriei fericite se anunţă de astă dată unul fatal pentru ei: Mélanie ajunge să fie spitalizată în urma accidentului suferit la întoarcerea înapoi, Antoine rămâne perplex în faţa secretului pe care sora sa decide să i-l împărtăşească. Investigaţia întreprinsă de cei doi cu scopul de a afla ce fel de persoană era mama lor, decedată cu mult timp în urmă, necunoscând nici un detaliu despre moartea acesteia se dovedeşte a fi una încununată de succes, dar aducătoare de durere şi repulsii.
  Pe parcursul întregului roman, Antoine este pus deseori faţă în faţă cu situaţii dificile: divorţul cu ʻʻserile mohorâte care urmau, aliniindu-se în mintea sa ca un blocaj pe o autostradă interminabilăʼʼ, moartea celei mai bune prietene a fiicei sale Margaux, încălcarea legilor de către fiul său mai mare Arno, cum îl numeşte chiar el -ʻʻun produs al revoltei adolescentineʼʼ şi vizita acestuia la sectorul de poliţie, secretul divulgat de sora sa - ʻʻrevenirea la trecut nu aduce niciodată ceva bunʼʼ, fata ce s-a sinucis, sfâşiată de şinele trenului în care se afla el ş.a.
   
 Trecutul mamei sale îl dezechilibrează, ura pentru tatăl său scade, atunci când află că acesta suferă de cancer, moartea bunicii Blanche îi este indiferentă, rămâne a fi el însuşi doar cu Angèle, cea care îl ajută să evadeze din oroarea care l-a făcut prizonier.
   ʻʻVieţi secreteʼʼ este un roman impresionant, construit atât de bine, încât uneori ai impresia că priveşti un film şi nu te poţi dezlipi de monitor, deoarece orice detaliu este de importanţă majoră.
Melancolia pentru copilărie, dezgustul pentru cotidian, iubirea ca forţă supremă, secrete de familie inoportune ascunse decenii întregi, familia perfectă a secolului trecut reprezintă componentele unui roman perfect ce oscilează între adevăr şi minciună, trecut şi prezent.
 ʻʻVieţi secreteʼʼ merită a fi citit. Sunt sigură că majoritatea din noi se va regăsi în personajul Antoine Rey, în postura sa de părinte, în ʻʻhăul fără fund al fricii pe care o simţi numai când devii părinte şi i se întâmplă ceva copilului tău ʼʼ.



Zamurca Silvia
Studenta anului II
Universitatea Academiei de Stiinte a Moldovei
Facultatea: Stiinte socioumanistice
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu