Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 25 ianuarie 2013

Expoziție virtuală de carte


 Romanul ştiinţifico-fantastic „Visul devine realitate”

 “Lumea nu este raţională, absurdul  face parte din substanţa ei intimă”

             Scriitorii de romane SF, cu o imaginaţie dumnezeiască au aşternut pe hârtie idei şi concepte îndrăzneţe încât nu de puţine ori erau luaţi drept nebuni. Cei care au văzut însă în acele pagini mai mult decât o simplă ficţiune, au reuşit să dea viaţă frumoaselor gânduri, dovedind că timpul scurs şi munca a numeroase generaţii nu au fost în zadar.
Bradbery, Ray. Fahrenheit 451 / Bradbery Ray; trad.: Daniela Truţia. – Bucureşti, 1998. – 187 p. – ISBN 973-98626-1-6.
            În 1953, Ray Bradbery stârnea critici prin prezentarea unei viitoare societăţi haotice şi ignoranţe, al cărei scop era să trăiască plăceri ieftine din punct de vedere spiritual. Legile sălbatice îi pedepseau pe cei care aveau asupra lor cărţi interzise: cărţi istorice sau Biblia, ale unor scriitori celebri.
            Numărul „451” semnifică temperatura la care arde hârtia (în grade Celsius). Autorul a ales totuşi titlul „Fahrenheit” pentru a avea un impact comercial mai mare, gândindu-se probabil că foarte mulţi americani  nu au auzit de Celsius.
            Mesajul principal este acela cum că televiziunea distruge intelectul, iar oamenii ajung să renunţe la citit în favoarea „divertismentului” de la TV. Putem oare spune că nu a avut dreptate?
Herbert, Frank. Dune / Frank Herbert; trad.: Ion Doru Brana. – Bucureşti, 2009. – 396 p. – ISBN 978-606-539-102-4.
            Cu o acţiune ce se desfăşoară într-un viitor îndepărtat în mijlocul unui imperiu interstelar feudal în expansiune, în acre planetele sunt controlate de case nobiliare care au jurat credinţă casei Imperiale Corrini. „ Dune” relatează povestea tânărului Paul, din momentul în care familia sa acceptă să conducă planeta deşertică Arrakis, singura sursă a „mirodeniei” numite melanj, cea mai importantă şi mai valoroasă substanţă din univers. Romanul este o metaforă a prezentului ce explorează interacţiunile complexe pe mai multe niveluri, politică, religie, ecologie, tehnologiile şi emoţiile umane.


 Lem, Stanislaw. Întoarcerea din stele / Lem Stanislaw; trad.: Mihai Dan Pavelescu. – Bucureşti, 1997. – 365 p. – ISBN 973-34-0419-5.
            Eroul principal Hal Bregg se întoarce în această lume după o lungă călătorie de 10 ani din cosmosul care l-a solicitat la maximum. Doar că pe Pământ au trecut 127 de ani şi umanitatea nu mai este aceiaşi din tinereţea lui sau din visurile care l-au ţinut lucid pe toată perioada zborului. Este o societate pe care el nu o poate înţelege. Devine neandertalianul trezit la viaţă şi care este arătat cu degetul pe stradă. La prima vedere e o societate perfectă din care a dispărut iadul....dar o dată cu el se duce şi raiul. O carte captivantă plină de acţiune care merită să fie citită.


 Lem, Stanislav. Edificiul nebuniei absolute / Stanislaw Lem; trad.: Cristian Popescu. – Bucureşti, 1995. – 277 p. – ISBN 973-34-0315-6.
            În „Edificiul nebuniei absolute” (titlul original „Manuscris găsit într-o cadă de baie”) se regăseşte o temă emblematică a secolului XXI - spionajul. Fără dubiu putem spune că omenirea întâmpină mileniul trei nu numai sub semnul informaţiei dar şi sub semnul informatorilor.  
Lumea Edificiului, este o lume cu gări false, aflate la doi paşi sau nicăieri, o mlaştină de minciuni cu continuă pulsaţie plină de larmă, o imensitate strâmtă, sufocantă în care omul nu-şi are locul. Căutarea febrilă şi fără speranţă a unui loc într-un univers macabru, halucinant.  Cu atât mai caldă apare lumina stingheră a speranţei la capătul tunelului pestilenţial. Omul poate parcurge multe drumuri pline de pericole iminente, doar ca ştie că la sfârşitul drumilui arde o luminiţa care arde numai pentru el.
 Efremov, Ivan. Nebuloasa din Andromeda / Ivan Efremov . – Bucureşti, 1994. – 287 p. – ISBN 973-95957-5-8.
            „Nebuloasa din Andromeda” este un roman ştiinţifico-fantastic clasic.Romanul este o utopie cu acţiunea într-un viitor îndepărtat. De-a lungul romanului atenţia autorului este axată pe aspectele sociale şi culturale ale societăţii. În carte există mai mulţi eroi principali: un istoric, un arheolog un căpitan de navă spaţială etc. Membrii echipei navei spaţiale „Tantra” călătoresc cu o viteză apropiată de viteza luminii  şi se reîntorc pe Pământ dintr-o misiune. În drumul ei nava „Tantra” este atrasă de o gigantică stea de fier astfel încât coboară pe o planetă ce se roteşte în jurul acestei stele. Este un roman ce te prinde în plasa misterului şi nu vrea să te lase să evadezi. E plin de enigme ce te invită să le dezlegi.

 Brussolo, Serge. Doctorul Schelet  /  Serge Brussolo; trad. Horia Aramă. – Bucureşti, 1993. – 210 p. – ISBN 973-9085-33-4.
            În cartea sa „Doctorul Schelet” Serge Brussolo alege să povestească cititorilor săi o întâmplare de prin evul mediu, din perioada în care populaţia Europei a trăit sub dominaţia a două terori aflate la capete diametral opuse. Cartea începe cu prezentarea lui Guillaume, un călugar din Ordinul  Sf. Gaudemon, urmărit de armatele celui Viclean. Este remarcabil felul cum numai în câteva propoziţii se crează o lume credibilă ce ne captează interesul până la o maximă concentrare pentru a-i afla deznodământul.
Povestea în sine este surprinzătoare plină de intrigi, acţiune, deznodâmînte neaşteptate, toate pe placul cititorului modern.
 Silvrberg, Robert. Poarta timpului / Robert Silverberg; trad.: Diana Voicu. – Bucureşti, 1993. – 237 p. – ISBN 973-9144-75-6.
            La început a fost ideia: ce-ar fi dacă unele personalităţi istorice ar putea fi resuscitate prin procedee electronice în interiorul unităţilor generatoare ale supercomputerelor? Se propunea pentru început ca aceste entităţi să ofere informaţii utile despre structura personalităţii în secolele precedente pentru cercetare şi experimentare. Ulterior, speculaţiile au devenit din ce în ce mai îndrăzneţe...Ce-ar fi să poţi discuta problemele guvernării cu Thomas Jefferson, aspecte ale teoriei economice cu John Kenneth, sau filosofie cu însuşi Kant? Dar nu totdeauna ideile care par evident bune, sunt o binecuvântare, şi nu aduc numai avataje, dar şi o cruntă dezamăgire. Pentru a nu diminua  interesul de lectură vă recomandam s-o citiţi pentru  a afla deznodământul acestei idei revoluţionare.
 Maurois, Andre. Maşina de citit gândurile / Andre Maurois; trad.: Sanda Răpeanu . – Bucureşti, 1996. – 329 p. – ISBN 973 9166-47-4.
            Cuvintele, spunea Stendal, i-au fost date omului să-şi ascundă gândurile. Dar cât o va mai putea face, de-acum încolo, de vreme ce şi intimitatea minţii umane a fost încălcată de maşini concepute chipurile să îl protejeze? Autorul cărţii nici nu-şi imagina cât de repede va deveni realitate psihograful său. Ideia cărţii e că un fizician american inventează un dispozitiv care, plecănd de la premisa că omul când cugetă, mişcă uşor coardele vocale şi astfel se înregistrează infime oscilaţii. Peste câteva decenii, tot nişte americani vor reuşi “citirea gândurilor”, dar cu aparate altfel decât concepuse autorul. Paradoxul e că  în roman oamenii confruntaţi cu înregistrările propriilor gânduri refuză să le recunoască, poate doar parţial. Prin urmare “morala cărţii” e că mai bine ca gândurile nerostite să rămână nerostite, ascunse în mintea noastră, pentru a nu face mai mult rău decât bine.
 Burr, Saxton. Războiul celor două lumi / Saxton Burr; trad. : Iurie Pripa. – Bucureşti, 1998. – 159 p. – ISBN 973-9127-85-1.
            Masiv, extraordinar de frumos înzestrat cu muşchi superbi şi dotat cu o minte remarcabilă, Baxter e un bărbat făcut anume pentru acţiuni eroice. El este omul-cheie al Proiectului Dimensiunea X, un proiect  ultra secret care îl aruncă în vârtejul unor misiuni neobişnuite, pline de înfruntări sălbatice, perverse şi terifiante. Acesta este războiul dur şi necruţător al Invincibilului Baxter!

Curval, Philippe. Resacul speţiului / Philippe Curval; trad.: Liana Gheorghe. – Bucureşti, 1992. – 283 p. – ISBN 973-9043-95-4.
            O rasă galactică txalgii este în căutarea unei noi planete unde ei  ar fi putut să se dividă şi să se multiplice. După lungi rătăciri spaţiale un txalg soseşte în cele din urmă pe planeta Terra. Txalgii sunt un popor parazit, şi ei observă curând că omul este o gazdă perfectă şi pe care o pot domina cu uşurinţă. Oamenii vor organiza rezistenţă, dar unii din cei eliberaţi de sub dominaţia mentală a extratereştrilor , relevă că simbioza cu ei aduce pace, armonie şi fericire. De acum bărbaţi şi femei cu miile, se abandonează cu bucurie dominaţiei parazilţilor. Şi doar o mână de oameni încearcă să salveze condiţia umană. Câţiva neînduplecaţi împotriva întregii planete. O carte ce te va face să gândeşti şi să faci nişte concluzii pesonale vis a vis de lumea în care trăieşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu